Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm rețeta genială de aluat vienez pentru cozonaci de Paști. Deliciul extraordinar este fin, dulce, pufos și aerat. Cozonacul pregătit după această rețetă se dovedește a fi foarte gustos, apetisant și aromat. Este o rețetă veridică de aluat, inventată în Austria. Acolo, din acest aluat se prepară chifle delicioase.
INGREDIENTE
– 500 g de zahăr
– 6 ouă
– 300 g de unt
– 50 g de drojdie
– 500 ml de lapte
– 1,5 kg de făină cernută
– 1 linguriță de sare
– 1 linguriță de zahăr vanilat
– 150 g de stafide sau fructe confiate
– ulei vegetal pentru a unge formele de copt
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
INGREDIENTE GLAZURĂ
– 1-2 albușuri de ou
– 1 linguriță suc de lămâie
– 1 pahar de zahăr pudră
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți maiaua: încălziți laptele într-o cratiță. Opriți focul. Apoi adăugați drojdia proaspătă în cratița cu lapte, amestecați-o, până se va dizolva.
2. Amestecați într-un bol aparte ouăle cu zahărul. Mixați amestecul, până obțineți o masă spumantă.
3. Topiți untul și adăugați-l în cratița cu lapte și drojdie. Adăugați de asemenea și masa spumantă de ouă. Amestecați foarte bine compoziția, acoperiți-o cu un prosop și dați-o la un loc cald pentru 8-10 ore sau peste noapte.
4. Dimineața, mai amestecați maiaua bine și adăugați sarea și zahărul vanilat. Apoi adăugați făina cernută. Frământați aluatul.
5. Opăriți stafidele și lăsați-le pentru 10-15 minute.
6. Frământați aluatul timp de minim 20 de minute, până va deveni nelipicios. Deci, cu cât mai mult veți frământa aluatul, cu atât mai delicios va fi cozonacul.
7. Strecurați stafidele și zvântați-le folosind prosopul de hârtie. Adăugați stafidele în aluat. Amestecați bine aluatul.
8. Ungeți 5-6 forme cu ulei vegetal și umpleți 1/3 din fiecare cu aluat. Lăsați aluatul în forme timp de 20-30 de minute, să crească.
9. Dați formele la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru 30-50 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.
10. Pregătiți glazura: bateți albușurile cu 1 linguriță de suc de lămâie, apoi adăugați treptat zahărul pudră. Mixați încontinuu, până veți obține o compoziție pufoasă, densă.
11. Scoateți cu grijă cozonacii din cuptor și acoperiți-i cu un strat de glazură. La dorință, puteți decora cozonacul după gust.
12. Cozonacii din aluatul vienez sunt gata. Poftă bună și Paște fericit!
Notă: Maiaua se prepară în primul rând. Aceasta ar trebui să stea timp de cel puțin 8 ore. Ar fi bine să o gătiți seara, iar dimineața se frământă aluatul și se coc cozonacii. Cel mai important lucru este să alegeți drojdia de calitate bună. Din cantitatea indicată de produse, se obțin aproximativ 6 cozonaci, a câte 500 de grame fiecare. Aluatul vienez trebuie pregătit neapărat într-o bucătărie caldă. De asemenea, încercați să evitați curenții.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!