Rețeta mea preferată de vinete marinate cu ardei cu gust de ciuperci. O gustare delicioasă pentru zilele geroase de iarnă!

Vinetele preparate după această rețetă pot fi consumate în aceeași zi sau păstrate pentru iarnă. Gustarea este foarte apetisantă și plină de culoare. Combinația dintre vânătă, ardei iute, usturoi și verdeață, abundă în arome și are un gust cu totul deosebit. Vinetele preparate după această rețetă pot fi servite alături de bucatele din carne sau în calitate de aperitiv. Nu ezitați și preparați aceste vinete marinate cu gust de ciuperci!

 

Rețeta nr.1 – Vinete marinate cu usturoi

INGREDIENTE

– 1 kg de vinete

– 100 ml de ulei vegetal

– 3-4 căței de usturoi

– 1 ardei iute

– 1 l de apă

– 60-100 g de sare

– 150 g de oțet de mere 9%

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați vinetele și tăiați-le rondele cu grosimea 1,5-2 cm. Fiecare felie tăiați-o în 4 părți.

2. Puneți bucățile de vinete într-un castron și adăugați 2 linguri de sare și apă. Lăsați vinetele în apa sărată pentru 40-60 minute ca să iasă gustul amar din vinete. Apropo, datorită acestui truc vinetele nu vor absorbi prea mult ulei în timp ce se vor prăji.

3. Turnați apă într-o cratiță, adăugați sare și fierbeți apa. Turnați oțetul în apă și lăsați marinada să fiarbă. Clătiți vinetele în apă pentru a îndepărta surplusul de sare și puneți-le în marinada care fierbe. Fierbeți vinetele timp de 3-4 minute. Scoateți toate bucățile de vinete din marinadă și lăsați să se scurgă tot lichidul.

4. Vinete scurse de lichid puneți-le în ceaunul cu ulei încins. Prăjiți vinetele timp de 3 minute. La final adăugați în vinete usturoiul pisat și ardeiul iute tocat mărunt. Continuați să prăjiți vinetele încă un minut.

5. Puneți vinetele fierbinți în borcanele sterilizate. Borcanele trebuie închise, răsturnate cu susul în jos, învelite cu o plapumă groasă și lăsate să se răcească.

6. Vinetele cu gust de ciuperci pot fi servite îndată după ce se răcesc. Gustarea din vinete se păstrează în frigider în borcane închise, timp de 1-2 săptămâni. Pentru iarnă borcanele trebuie închise cu capac metalic.

Rețeta nr.2 – Vinete cu gust de ciuperci cu ardei și verdeață la Multicooker

INGREDIENTE

– 1 kg de vinete

– 1-2 ardei iuți

– 120 ml de ulei vegetal

– 1 linguriță de esență de oțet

– 6-8 căței de usturoi

– 2 frunze de dafin

– 1 legătură de mărar

– 1 legătură de pătrunjel

– 2-3 linguri de sare

– 1 l de apă

– câteva boabe de ienibahar

– 2-3 cuișoare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Turnați apă în multicooker, adăugați sare, boabele de ienibahar, cuișoarele și frunzele de dafin. Selectați pe panou obțiunea ”Steam” (gătit la abur). Îndată ce apa începe să fiarbă adăugați esența de oțet și puneți bucățile de vinete. Fierbeți vinetele timp de 5 minute.

2. Puneți vinetele în strecurătoare și lăsați-le pentru o oră, să se scurgă tot surplusul de lichid.

3. Vinetele cu ardeiul iute tăiat mărunt, usturoiul pisat și verdeața tocată mărunt trebuie amestecate și lăsate pentru 30 minute să se întrepătrundă.

4. Turnați uleiul vegetal în cupa multicooker. Încălziți uleiul și adăugați legumele. Setați opțiunea ”Low Slow Cook” pentru 10-15 minute. Vinetele trebuie îndată puse în borcane sterilizate și închise cu capace. Borcanele se învelesc cu o plapumă groasă și se lasă să se răcească.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1