Roșii în suc propriu la borcan – una dintre cele mai populare conserve pentru iarnă, care nu trebuie să lipsească din cămara ta.

“Roșiile în suc propriu la borcan” au un gust foarte plăcut și aromat. Pentru un plus de aromă puteți adăuga condimente după gust. Roșiile conservate după această rețetă sunt deosebit de gustoase, pot fi consumate ca atare sau folosite la prepararea sosurilor, ciorbelor și altor bucate. Roșiile se prepară fără oțet, sunt naturale și mult mai gustoase decât cele de pe rafturile magazinelor.

INGREDIENTE

-4 kg de roșii dense

-6 kg de roșii coapte pentru suc

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU 1.5 L DE SUC

-1 lingură rasă de sare

-1-1.5 linguri rase de zahăr

-2-4 boabe de ienibahar (la dorință)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Puneți roșiile în apă clocotită timp de un minut, apoi puneți-le în strecurătoare și decojiți-le.

2. Puneți roșiile strâns în borcanele sterilizate și adăugați în fiecare borcan câteva boabe de ienibahar. Acoperiți borcanele cu capace pentru un timp.

3. Stoarceți sucul de roșii printr-un storcător sau preparați-l prin metoda veche. Pentru aceasta tăiați roșiile mari și încălziți-le într-o cratiță emailată sub capac până vor deveni moi. Treceți masa fierbinte printr-o sită, ca să îndepărtați semințele și coaja.

4. Măsurați cantitatea de suc obținut și dizolvați sarea și zahărul în el. Adăugați zahăr în funcție de aciditatea roșiilor. Sucul trebuie să fie puțin sărat. Fierbeți sucul până nu va mai face spumă.

5. Turnați sucul clocotit în borcanele cu roșii: turnați sucul de roșii în primul borcan, acoperiți cu un capac sterilizat, puneți-l în cratița cu apă fierbinte, apoi turnați sucul clocotit în al doilea borcan, acoperiți cu capac ș.a.m.d. (temperatura borcanelor trebuie să fie aproximativ egală cu temperatura apei pentru sterilizare). La un borcan de 2 l cu roșii veți avea nevoie de aproximativ 1 l de suc. Sucul servește ca marinadă, care pătrunde în roșii și le marinează.

6. Sterilizați borcanele de 2 l timp de 35 de minute, cele de 1.5 l timp de 25 de minute, 1 l – 15 minute.

7. Capsați borcanele pe rând și întoarceți-le cu susul în jos. Acoperiți borcanele cu o plapumă și lăsați-le să se răcească complet. Roșiile în suc propriu sunt gata.

8. Sterilizarea. Pentru sterilizarea borcanelor trebuie să folosiți o cratiță mare și largă, în care să încapă câteva borcane. Turnați o cantitate necesară de apă, pe care trebuie s-o măsurați în prealabil și puneți cratița la foc. Când apa va începe să fiarbă, puneți la fund un prosop curat, ca să evitați contactul direct al sticlei cu fundul încălzit al cratiței. Puneți borcanele pe prosop. Atrageți atenția la nivelul apei din cratiță. Apa nu trebuie să ajungă la gâtul borcanelor cu circa 2 cm. Puneți borcanele și scoateți-le din apa clocotită cu ajutorul unor clești speciali pentru conservare.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1