Ruladă ungurească cu mac – rețeta clasică. Un desert excelent pentru masa festivă!

Rulada ungurească numită “beigli” este un cozonac cu aluat subțire și umplutură bogată de mac, care se prepară de obicei la sărbători. “Rulada cu mac” este atât de gustoasă, delicată și cu crustă crocantă, încât se topește în gură. Aluatul fraged se combină excelent cu umplutura de mac și emană un miros îmbietor în timpul coacerii. Această ruladă incredibil de gustoasă și frumoasă va fi un desert extraordinar pe masa de sărbătoare.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

-300 g de mac

-40 g de zahăr

-1 pahar de lapte

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

-500 g de făină

-185 g de unt de temperatura camerei

-2.5 linguri de zahăr

-7 g de drojdie uscată

-1 gălbenuș de ou

-3/4 pahar de lapte rece

-o priză de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UNS

-1 ou

-1 albuș de ou

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Preparați umplutura: măcinați macul. Aduceți laptele la fierbere, presărați macul, amestecați și fierbeți timp de 5 minute, apoi acoperiți cratița cu capac și lăsați să stea timp de 1 oră. Strecurați macul prin sită, adăugați zahărul și amestecați cu blenderul până la omogenizare.

2. Frământați aluatul. Presărați făina, drojdia, zahărul și sarea într-un bol și amestecați bine. Tăiați untul bucățele și adăugați-l în bol. Adăugați gălbenușul și turnați laptele. Frământați un aluat dens. Împărțiți aluatul în 2 părți, puneți-le în pungi și dați-le la frigider.

3. Puneți aluatul rece pe masă și întindeți-l. Tăiați marginile neuniforme.

4. Așezați umplutura de mac într-un strat uniform, lăsând marginile libere. Rulați aluatul într-o ruladă și înțepați-l ușor cu furculița în câteva locuri.

5. Tapetați tava cu hârtie de copt și așezați ruladele. Bateți un gălbenuș într-un bol și ungeți ruladele, apoi dați-le la frigider pentru 45 de minute.

6. Bateți albușurile rămase în alt bol și ungeți ruladele reci. Lăsați-le la frigider peste noapte.

7. Încălziți cuptorul la 180 de grade și coaceți ruladele timp de 30 de minute. În acest timp ruladele se vor rumeni și vor căpăta o culoare aurie foarte frumoasă.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1