Salam de casă crud-uscat. O rețetă transmisă din generație în generație!

Echipa Bucătarul.eu vă dezvăluie o rețetă veche de salam crud-uscat, care a trecut testul timpului și nu dă greș niciodată. Salamul de casă se prepară destul de simplu, din ingrediente naturale, este foarte gustos și aromat. Acest salam delicios va fi pe placul tuturor, fiindcă are un gust extraordinar, pe care nu-l veți găsi în niciun magazin. Preparați această delicatesă de casă după o rețetă autentică!

Ingrediente

– 10 kg de carne de porc

– 250 g de sare

– 50 g de zahăr

– 3 căpățâni de usturoi

– 3 lingurițe de coriandru măcinat

– 3 lingurițe de chimen măcinat

– 1 linguriță de piper negru măcinat

– 0.5 linguriță de ienibahar măcinat

– 100 g de boabe de muștar

– 50 ml de vodcă (coniac)

– mațe de porc

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Pregătiți mațele. Dacă ați cumpărat mațele din magazin, atunci înmuiați-le în apă rece sărată timp de câteva ore.

2. Dacă doriți să pregătiți mațele de sine stătător, atunci trebuie să îndepărtați grăsimea și mezenterul de pe suprafața mațelor.

3. Apoi tăiați mațele în bucăți de 5-6 m și scoateți imediat conținutul. Spălați mațele de 2-3 ori sub un jet de apă rece, apoi întoarceți-le pe dos și înmuiați-le în apă caldă timp de o oră.

4. După o oră curățați partea superioară a mațelor cu partea tocită a cuțitului și clătiți-le continuu cu apă curată.

5. Presărați mațele curățate cu sare, frecați-le bine cu mâinile și spălați-le în apă cu oțet, astfel veți scăpa de miros.

6. Turnați apă curată rece peste mațele curățate.

7. Preparați umplutura. Carnea trebuie să fie proaspătă, în niciun caz congelată. Tăiați carnea bucăți mici de aproximativ 1*1 cm.

8. Adăugați în umplutură: condimentele măcinate, boabele de muștar, sarea și zahărul, amestecați bine cu mâinile. Dați umplutura la frigider peste noapte.

9. Dimineața tăiați usturoiul mărunt și adăugați-l în umplutură. Turnați vodca și amestecați bine încă o dată. Trebuie să adăugați usturoiul și vodca chiar înainte de prepararea salamului (în caz contrar salamul va fi acru).

10. Umpleți mațele cu masa de carne cu ajutorul unei duze speciale pentru salam. Scoateți grila și cuțitul din mașina de tocat și instalați duza.

11. Umpleți mațele cu ajutorul mașinii de tocat și legați strâns capătul liber al mațelor. Încercați să umpleți mațele nu prea dens, ca să nu se rupă, dar nu trebuie să lăsați goluri.

12. Umpleți mațele de o anumită lungime (în funcție de mărimea salamurilor) și răsuciți mațele de câteva ori, formând salamuri separate. Puteți face cârnați sau inele, după preferințe.

13. Uscarea salamului. Atârnați salamurile în primele 4 zile într-un loc cald și foarte uscat. La sate salamul era uscat în mod tradițional în cuptoarele bine încălzite. Timp de 2 zile salamurile trebuie să se înroșească, iar mațele să devină uscate, ca foaia de copt.

14. Apoi atârnați salamurile la loc rece timp de 7 zile, după care îi puteți degusta.

15. Păstrați salamurile la loc uscat și rece.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1