Salam fiert – un mezel de casă delicios!

Salamul pe care îl cumpărăm din comerț este de cele mai multe ori preparat cu chimicale, înlocuitori și carne de calitate inferioară. Se spune că anumite salamuri pe care le găsim în magazine sunt făcute din resturi, cărora le sunt adăugate E-uri și aditivi alimentari, pentru a avea un miros și un aspect care să îl atragă pe client.

Deși în magazine există și salamuri bune, varianta pregătirii acasă a unui astfel de produs pare o idee potrivită. Îl putem savura la micul dejun sau în calitate de aperitiv.

Ingrediente

– 1.5 kg de carne de vită

– 2 kg de pulpe superioare de pui (masa indicată pentru carnea fără os)

– 75 g de sare cu nitrit

– 350 ml de supă

– 1 lingură de miere

– 2 linguri de piper roşu dulce măcinat

– 1 lingură de piper negru măcinat

– 0.5 lingură de nucşoară

– 1 lingură de usturoi pulbere

– 1 lingură de mărar uscat

– 1 lingură de busuioc uscat

– ienibahar

– înveliș pentru salam (membrană poliamidică pentru salam, mărimea 60 mm)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Desprindeți carnea de pui de pe os și curățiți-o de piele. Din oase fierbeți o supă, adăugați la aceasta puțin ienibahar. Strecurați supa și dați-o la frigider.

2. Împărțiți carnea de vită în două jumătăți. Cea mai grasă dați-o prin mașina de tocat carne împreună cu pielea de la pulpele de pui. Cealaltă parte de carne, precum și carnea dezosată de pui, tăiați-o cuburi de aproximativ 2 cm.

3. Amestecați carnea tocată cu cea tăiată cuburi. Adăugați mierea și amestecați.

4. Într-un bol uscat amestecați sarea cu condimentele, adăugați acest amestec la carne. Treptat turnați supa rece și amestecați bine carnea tocată.

5. Umpleți cu amestecul de carne obținut învelișul pentru salam. Aranjați carnea tocată cât mai dens, astfel încât să nu fie aer. Legați strâns capetele. Dacă totuși undeva este aer, înfigeți acest loc cu un ac.

6. Agățați batonul de salam pe un suport și lăsați-l să stea timp de 1-2 ore la temperatura camerei.

7. Fierbeți salamul la temperatura de 80-85ºC, ridicând treptat temperatura, timp de 1.5-2 ore (în dependență de diametrul salamului).

8. Răciți salamul fiert sub un jet de apă rece. Agățați-l într-o cameră răcoroasă pentru cel puțin 8-10 ore. Înveliți-l în hârtie și dați-l la frigider.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1