Samosa cu umplutură de carne, pe bețișor – simplu, original și foarte gustos!

Vă îndemnăm să pregătiți un deliciu tradițional uzbec, într-un mod mai puțin obișnuit. Samosa reprezintă niște pateuri delicioase cu carne, stratificate și suculente. Astăzi însă, plecăm de la ideea tradițională a acestor pateuri și le pregătim în forma unei gustări deosebit de apetisante, pe bețișoare. Acestea sunt perfecte pentru a fi luate la pachet, servite la un picnic sau chiar și la masa de sărbătoare. Aspectul estetic al acestui deliciu nu va lăsa pe nimeni indiferent.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT 

– 550 g de făină cernută

– 200 g de unt

– 180 g de smântână 20%

– 2 ouă (80 g de albuș)

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu + oțet 6%

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ  

– 400 g carne tocată de vită

– 3 cartofi

– 3 cepe

– sare

– chimion după gust

– semințe de susan pentru decor

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți aluatul: într-un bol, combinați făina cernută cu untul moale (la temperatura camerei). Frecați untul cu făina cernută.

2. Amestecați într-un bol aparte 2 albușuri cu smântâna. Stingeți bicarbonatul de sodiu cu oțet în bolul cu smântână. Turnați amestecul obținut în bolul cu făină. Amestecați.

3. Amestecați aluatul, folosind o spatulă, apoi frământați-l. Veți obține un aluat moale, nelipicios. Puneți aluatul într-o pungă alimentară și dați-l la frigider pentru 20 de minute.

4. Pregătiți umplutura: curățiți ceapa și cartofii. Tăiați ceapa cuburi mici. Dați cartofii prin răzătoarea mare. Scurgeți cartofii de suc.

5. Combinați într-un bol carnea tocată cu ceapa și cartofii. Potriviți ingredientele cu sare și chimion după gust. Amestecați.

6. Modelați din umplutura obținută chifteluțe. Veți obține 9 chifteluțe. Puneți-le pe o farfurie.

7. Înfigeți bețișoarele de lemn în chifteluțe. Puneți-le pe o farfurie.

8. Împărțiți aluatul în 9 părți egale. Formați niște bile din fiecare. Întindeți din acestea câte un blat mic, folosind făcălețul.

9. Puneți pe centru blatului bețișorul de lemn cu umplutură. Întretăiați blatul pe diagonală, folosind un cuțit.

10. Împăturiți fâșiile tăiate de aluat pe bețișorul cu carne, modelând un spicușor sau cosiță.

11. Tapetați tava de copt cu hârtie. Așezați deliciul pe tava de copt și ungeți-l cu gălbenuș bătut. Presărați cu semințe de susan.

12. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru 35-45 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Așezați deliciul pe o farfurie și serviți cu plăcere!

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1