Sarmale delicioase, după rețeta bunicii!

Sarmalele reprezintă un fel de mâncare tradițional, iubit de toți. Deși rețetele diferă în funcție de regiune, vă prezentăm astăzi un mod mai puțin obișnuit de pregătire a sarmalelor. Acestea se obțin deosebit de delicioase, aromate și suculente. Nu ezitați să vă încredințați experienței bunicilor și să contați pe un rezultat foarte bun. Este o rețetă ce a rezistat cu brio testului timpului și suntem siguri de faptul că vă va fi pe plac.

INGREDIENTE  

– 120 ml de apă (pentru carnea tocată)

– 1,2 kg de varză

– 100 ml de ulei vegetal

– 150 ml apă de clocotită (pentru orez)

– 150 g de orez

– 3 linguri de pătrunjel tocat

– 1 ceapă

– 600 g de carne de vită

– 1 linguriță de sare

– 0,5 linguriță de piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU SOS  

– 2 lingurițe de sare

– 200 g de smântână

– 700 ml de apă

– 200 g de pastă de roșii

– 2 linguri de făină cernută

– 3 lingurițe de zahăr

– 0,5 linguriță de piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți orezul: spălați-l, apoi puneți-l într-o cratiță cu apă clocotită. Acoperiți cratița cu capac și fierbeți orezul timp de 10 minute, la foc mic de tot. Închideți focul și lăsați orezul să se răcească în cratiță, sub capac.

2. Curățați ceapa și tăiați-o cuburi mici. Prăjiți ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până va deveni semitransparentă.

3. Îndepărtați frunzele deteriorate ale verzei, apoi cu ajutorul uni cuțit ascuțit, îndepărtați cotorul.

4. Luați o cratiță mare, puneți varza în ea și turnați apă fiartă. Fierbeți varza la foc mare timp de 15 minute, până este aproape gata.

5. Așezați varza într-o strecurătoare și lăsați-o ca să se scurgă.

6. Pregătiți carnea: spălați bine carnea și tocați-o de 2 ori, folosind mașina de tocat carne. Folosiți duza cu orificii de 3 – 4,5 mm.

7. Puneți carnea tocată într-un bol, adăugați verdeața, orezul, ceapa prăjită și turnați apă. Potriviți ingredientele cu sare și piper negru măcinat. Amestecați bine umplutura.

8. Desprindeți frunzele de varză. Partea rigidă trebuie tăiată sau frăgezită.

9. Luați o frunză, așezați în centrul acesteia umplutura și modelați sărmăluța. Procedați similar cu frunzele verzei și umplutura rămasă.

10. Turnați făina cernută într-o farfurie. Treceți sarmalele prin făina cernută, apoi prăjiți-le într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, pe ambele părți.

11. Așezați sarmalele într-o formă de copt mai adâncă.

12. Pregătiți sosul: prăjiți făina cernută într-o tigaie uscată, până va căpăta un miros plăcut, asemănător cu cel al nucilor.

13. Încălziți smântâna într-o tigaie aparte, amestecând-o încontinuu, apoi turnați pasta de roșii. Omogenizați ingredientele, folosind spatula, într-un tempou mai rapid. Presărați ingredientele cu făina prăjită, sare, zahăr și piper negru măcinat, apoi turnați apa.

14. Amestecați sosul și dați focul la maxim, până va începe să fiarbă.

15. Acoperiți sarmalele cu sosul pregătit. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180-200°C, pentru 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

16. Decorați sărmăluțele apetisante cu verdeață. Serviți cu mare plăcere.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1