Samosa este una dintre cele mai comune delicii ale bucătăriei asiatice. Aceste delicatese se găsesc aproape la fiecare masă din Kârgâzstan, Tadjikistan și alte țări din Asia Centrală. Multă lume procură acest deliciu din comerț, dar puțini oameni știu că această capodoperă culinară poate fi pregătită în condiții casnice. Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă grozavă și totodată simplă de samosa de casă, cu umplutură delicioasă. Aluatul preparat după această rețetă reușită este moale, elastic și pufos. Samosa de casă este un deliciu ce nu va lăsa pe nimeni indiferent.
INGREDIENTE
– 2 ouă
– 1,5 linguriță de sare
– 0,5 linguriță de acid citric
– 4 pahare de făină cernută
– 2 cartofi
– 0,5 linguriță de piper negru măcinat
– 250 ml de chefir
– 0,5 linguriță de bicarbonat de sodiu
– 3 linguri de ulei vegetal
– 300 g de carne tocată de pui
– 3 cepe
– 0,5 linguriță de condimente pentru carnea tocată
– 1 albuș de ou
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți aluatul: alegeți un bol mai adânc și spargeți în el ouăle, apoi turnați chefirul și potriviți cu 1 linguriță de sare. Bateți ingredientele, folosind telul sau o lingură.
2. Combinați într-un bol aparte făina cu bicarbonatul de sodiu și 0,5 linguriță de acid citric. Cerneți ingredientele uscate în bolul cu amestecul de ouă și chefir. Adăugați 3 linguri de ulei vegetal și frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat moale și elastic, asemănător celui cu drojdie.
3. Așezați aluatul pe masa înfăinată, mai frământați-l ușor, modelați o bilă mare și acoperiți-l cu un bol. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 1 oră.
4. Pregătiți umplutura: curățați ceapa și cartofii. Tocați legumele folosind blenderul. Stoarceți legumele tocate de suc.
5. Puneți legumele tocate într-un bol aparte și adăugați carnea tocată. Potriviți ingredientele cu o,5 linguriță de sare, piper negru măcinat și condimente. Amestecați bine umplutura.
6. Formați din aluat niște bile de mărimea unui ou. Acoperiți bilele formate cu un prosop și lăsați-le pentru 10 minute.
7. Luați o bilă, presărați-o cu niște făină cernută și aplatizați-o, formând o turtă mică. Întoarceți turta cu partea umedă orientată în sus și așezați umplutura în centrul acesteia. Lipiți marginile turtei, modelând un triunghi. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă.
8. Tapetați tava de copt cu hârtie și așezați pe aceasta triunghiurile. Bateți ușor într-un vas un albuș de ou. Ungeți triunghiurile cu albușul bătut, folosind pensula de silicon.
9. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru 20 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
10. Așezați deliciul apetisant pe o farfurie și serviți cu mare plăcere.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!