Astăzi echipa Bucătarul.eu vă invită să încercați una dintre cele mai delicioase și reușite rețete de pelmeni, secretele căreia le găsiți mai jos, pas cu pas. Pelmenii sunt o mâncare tradițională rusească și reprezintă de fapt niște paste făinoase umplute cu carne, la formă asemănându-se foarte mult cu colțunașii.
Pelmenii pot fi consumați imediat (după fiebere) sau păstrați la congelator (cruzi), fiind soluția perfectă pentru musafirii neașteptați. Sunt gata în cel mult 10 minute (scoși de la congelator) și se servesc fierbinți cu smântână. Dacă sunteți amatori de paste, cu siguranță această rețetă o să vă încânte! Poftă bună!
Ingrediente
– 1 lingură de sos de soia
– 1 linguriță de griș
– 3 ouă
– 1 kg de făină
– apă
– 1 linguriță de piper negru măcinat
– 6 cepe
– 1 kg de file de vită
– 1 kg de file de porc
– sare, piper și alte condimente
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Pregătiți aluatul pentru pelmeni. Cerneți făina într-un bol adânc. Faceți o adâncitură în mijlocul ei și adăugați ouăle, sarea și grișul.
2. Trageți făina peste ouă și începeți să amestecați. Adăugați apă rece (am folosit apă de izvor) și frământați aluatul până nu se lipește de mâini.
3. Când aluatul este gata (îl presați cu degetul și dacă revine la forma inițială imediat ce ați luat degetul, atunci este gata) înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească 20-30 de minute, la temperatura camerei sau la frigider (ideal ar fi pentru o oră). Între timp, aluatul devine elastic și ușor de modelat (toată magia este în griș și ouă, acestea fiind ingredientele-cheie ale unui aluat perfect – elastic, ferm, maleabil și de o frumoasă nuanță gălbuie).
4. Întindeți aluatul cu un sucitor de lemn, într-o foaie nu foarte subțire.
5. Pentru un rezultat excepțional, umplutura acestor pelmeni trebuie să fie din file de porc și vită de cea mai bună calitate, în proporție de 1:1. Nu procurați carnea deja tocată!
6. Pentru a face umplutura pelmenilor cât mai suculentă, adăugați în carnea tocată apă rece ca gheața. Nimic nu va face umplutura mai delicioasă și zemoasă decât acest simplu ingredient.
7. Pentru un plus de aromă și savoare adăugați în umplutură puțin sos de soia și desigur multă ceapă.
8. Iar pentru un gust irezistibil de aromat, adăugați în umplutură condimentele preferate (khmeli-suneli, piper negru proaspăt măcinat, etc.).
9. După ce ați pregătit umplutura, puneți-o pentru câteva minute la congelator (trebuie să fie foarte rece, chiar un pic congelată, ca să o puteți lua cu lingura).
10. Un alt secret al preparării celor mai delicioși pelmeni este apa în care se fierb. Fierbeți pelmenii în apă cu sare, piper și frunze de dafin sau în supă de ciuperci. Rezultatul este uluitor.
11. Fierbeți pelmenii timp de 5-7 minute, la foc mic (5-7 minute de când apa a ajuns la fierbere, după ce ați pus pelmenii).
Notă: Nu este recomandat să adăugați lapte în aluatul pentru pelmeni (sau tăiței), întrucât supa în care vor fierbe va fi tulbure, iar pelmenii (tăițeii) se vor „răsfierbe” foarte rapid.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!