Secretele preparării celui mai bun aluat pentru prăjituri – descoperiți 20 cele mai eficiente sfaturi, datorită cărora veți obține un aluat perfect!

Un aluat perfect pentru cele mai bune prăjituri deseori pare a fi foarte complicat de pregătit, mai ales pentru gospodinele începătoare. Ingredientele de calitate sunt la fel de importante precum pașii de preparare. Vă prezentăm mai jos 20 sfaturi utile, cu ajutorul cărora veți pregăti un aluat moale, pufos și delicios.

Sfaturi utile pentru preparare unui aluat perfect:

1. Adăugați în aluat puțin amidon de cartofi dizolvat. Astfel, chiflele și checurile vor rămâne moi și a doua zi. Este foarte important să cerneți făina, îmbogățind-o astfel cu oxigen.

2. Înainte, pâinea de casă se cocea cu făină de grâu extrem de fină, ce trecea chiar și prin cea mai măruntă sită. Această pâine rămânea proaspătă un timp mai îndelungat și nu se usca. Deoarece acum această făină nu este de găsit, cel mai bine e să adăugați în aluat o lingură de griș. Astfel, neapărat adăugați griș în aluatul pentru checuri, pâine, clătite sau oladii (1 lingură de griș pentru 0.5 l de lichid). Acestea vor fi deosebit de moi și vor rămâne proaspete mai mult timp.

3. Pentru un aluat deosebit de fin și aerat, adăugați în acesta un amestec de 1 linguriță bicarbonat de sodiu cu 0.5 pahar de apă și puțin oțet (sau acid citric). Obțineți cele mai pufoase prăjituri, ce rămân la fel de apetisante și a doua zi.

4. Atunci când pregătiți și frământați aluatul, în bucătărie nu trebuie să fie curent. Acesta va favoriza formarea unei cruste mai tari și mai dense pe suprafața aluatului.

5. Când pregătiți aluatul cu drojdie, toate ingredientele trebuie să fie calde (la temperatura camerei). Dacă veți folosi produse reci (de la frigider) aluatul va crește mai greu.

6. Pentru aluatul cu drojdie, lichidul (apa sau laptele) trebuie încălzit până la temperatura de 30-35°C. Drojdia dizolvată într-un lichid mai rece sau mai fierbinte își pierde proprietățile și aluatul nu va crește.

7. Frământați aluatul cu mâinile uscate.

8. Înainte de a da prăjiturile la cuptor, acestea trebuie lăsate la temperatura camerei pentru 15-20 de minute. Dacă aluatul nu va crește și nu se va odihni suficient, prăjiturile se vor coace mai mult timp.

9. Coaceți checurile sau plăcintele pe tava de copt, la foc moderat. Astfel, umplutura nu se va usca prea tare și prăjitura va fi mai suculentă.

10. Cel mai bine e să adăugați în aluat untul tăiat bucăți și nu topit. Untul topit are o influență negativă asupra structurii aluatului.

11. Checurile sau plăcintele pregătite pe bază de lapte sunt mai delicioase și mai aromate. Aluatul după coacere devine mai lucios și are o culoare frumoasă.

12. Drojdia pentru aluat trebuie să fie proaspătă, cu un miros ușor și plăcut. Drojdia poate fi verificată: pregătiți o porție mică de maia și presărați-o cu un strat de făină. Dacă peste 30 de minute nu se vor forma fisuri la suprafață, drojdia nu este de calitate.

13. Dacă ați exagerat cu zahărul, prăjiturile se vor rumeni prea repede sau chiar se vor arde. Procesul de fermentație a aluatului se va încetini, iar prăjiturile nu vor fi atât de pufoase.

14. Grăsimile moi, cu o consistență asemănătoare smântânii de casă se adăugă la sfârșitul frământării aluatului. Astfel, se îmbunătățește procesul de fermentație.

15. Pentru a obține checuri sau plăcinte mai fine, cu o structură plăcută, adăugați în aluat doar gălbenușuri.

16. Prăjiturile mai înalte se coc la foc mic. Astfel acestea se vor coace uniform.

17. Dacă veți coace prăjitura pe tavă, întindeți aluatul într-un blat mai subțire. Astfel, veți obține un gust mai intens al umpluturii.

18. Dacă doriți ca blatul de bază al prăjiturii să fie uscat, presărați-l cu puțin amidon, apoi aranjați umplutura.

19. Nu lăsați maiaua sau aluatul să crească prea mult timp, deoarece va avea de suferit calitatea aluatului. Timpul de 3 ore este suficient, dar neapărat să fie la un loc cald.

20. Prăjiturile din aluat cu drojdie pot fi unse cu lapte. La dorință, acestea pot fi presărate cu sare, mac sau chimen.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1