Secretele unui aluat reușit

33 de sfaturi utile pentru un aluat reușit

1. Adăugați mereu în aluat amidon de cartofi diluat – plăcintele și chiflele vor fi pufoase și moi până a doua zi. Regula generală este aluatul pufos și dospit: făina trebuie cernută fiindcă astfel se înlătură impuritățile și se îmbogățește cu oxigen.

2. În orice tip de aluat, cum este cel pentru plăcinte, clătite, pâine, blinele (excepție fac: aluatul pentru colțunași, foietaj, fiert, sfărâmicios) se adaugă la jumătate de litru de lichid – o mână de griș (aproximativ o lingură cu vârf).

3. Călugărițele ne-au învățat: “Înainte cea mai calitativă pâine se cocea din făină cu multe cereale. Aceasta era proaspătă și pufoasă mult timp. Astfel de făină nu se mai găsește. Acum adăugați o mână de griș și veți avea mereu bucate coapte frumoase”. Este un sfat valoros.

4. În afară de lapte, adăugați în aluat apă minerală. Dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu în jumătate de pahar de apă și stingeți-l cu acid citric sau oțet. Produsele de patiserie vor arăta extraordinar, vor fi pufoase chiar și a doua zi.

5. Evitați aerul rece când faceți aluatul, deoarece acesta va provoca formarea unei cruste groase pe plăcintă.

6. Când frământați aluatul dospit, folosiți toate ingredientele calde sau la temperatura camerei, deoarece produsele din frigider încetinesc creșterea aluatului.

7. Pentru produsele cu drojdie, lichidul trebuie să fie încălzit mereu până la temperatura de 30-35ºС, fiindcă ciupercile de drojdie în lichidul cu o temperatură mai ridicată sau scăzută își pierd activitatea.

8. Trebuie să aveți mâinile uscate când adunați aluatul.

9. Înainte de a da produsele la cuptor lăsați să crească pentru 15-20 de minute. Înainte de coacere aluatul trebuie să crească deplin, în caz contrar, aluatul nu se va ridica și plăcintele nu se vor coace bine.

10. Coaceți plăcintele pe tavă la foc mediu pentru a evita uscarea umpluturii.

11. Se recomandă de adăugat în aluat untul în stare solidă (aluat dospit și nedospit), fiindcă untul topit înrăutățește structura aluatului.

12. Plăcintele pregătite pe bază de lapte vor fi mai gustoase și aromate, iar după coacere crusta va străluci și va avea o culoare frumoasă.

13. Drojdia pentru aluat trebuie sa fie proaspătă și cu miros plăcut. Verificați din timp drojdia. Pentru aceasta pregătiți puțin aluat și acoperiți-l cu un strat de făină. Dacă după 30 de minute nu vor apărea fisuri, să știți că drojdia este de o calitate joasă.

14. Excesul de zahăr în aluat provoacă “rumenirea” mai devreme a plăcintelor, chiar și arderea lor. Încetinește fermentarea aluatului cu drojdie și plăcintele vor fi mai puțin pufoase.

15. Adăugați grăsimile de consistența smântânii la sfârșitul frământării aluatului sau în timpul adunării lui, astfel se va îmbunătăți fermentarea aluatului.

16. Prăjiturile pregătite vor fi mai fine și sfărâmicioase dacă veți adăuga în aluat doar gălbenușurile.

17. Prăjiturile înalte se coc la foc mic pentru coacere uniformă.

18. Întindeți aluatul pentru plăcinte cât mai subțire dacă veți coace în tavă, așa se va simți mai bine gustul umpluturii.

19. Pentru ca partea de jos a prăjiturii să fie uscată, presărați puțin amidon pe primul strat și pe urmă puneți umplutura.

20. Atât aluatul, cât și maia nu trebuie să crească prea mult timp, deoarece se înrăutățește calitatea aluatului. Sunt suficiente 3 ore și neapărat la cald.

21. Turtele din aluat cu drojdie se pot unge cu lapte, la dorință puteți presăra deasupra sare, mac, chimen.

22. Înainte de coacere plăcintele se ung cu ou bătut, lapte sau apă cu zahăr. Astfel plăcintele vor căpăta un luciu apetisant. Un luciu mai pronunțat se obține cu gălbenuș de ou.

23. Prăjiturile presărate cu zahăr pudră pot fi unse de asemenea cu unt – acesta le va da o aromă plăcută.

24. Prăjiturile unse cu albuș de ou în timpul coacerii vor avea o crustă rumenă și lucioasă.

25. Cu cât mai multe grăsimi și mai puține lichide conține aluatul, cu atât mai sfărâmicioase vor fi produsele.

26. Dacă în aluat veți adăuga bicarbonat de sodiu, prăjitura va deveni de culoare întunecată și cu miros neplăcut.

27. Veți întinde aluatul subțire mai ușor, dacă o să-l înveliți într-un prosop curat.

28. Dacă aluatul este prea umed, atunci puneți deasupra o hârtie de copt și întindeți-l cu ajutorul acesteia.

29. Prăjiturile din aluat sfărâmicios se scot din formă după ce s-au răcit.

30. Puneți stafidele în aluat numai după ce le-ați trecut prin făină.

31. Adăugați sarea în aluat numai după ce maia a fermentat.

32. Dacă aluatul este gata și nu aveți timp să-l puneți în cuptor, acoperiți-l cu o hârtie înmuiată în apă și scuturată.

33. Nu tăiați prăjitura fierbinte. Dar dacă este necesar, atunci încălziți cuțitul în apă fierbinte, ștergeți-l repede și tăiați.

34. Dacă nu puteți scoate prăjitura de pe tavă, înlăturați-o cu ajutorul aței.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește o zi bună alături de cei dragi!

1