”Shahona Taom” – vinete pregătite în cele mai bune tradiții a bucătăriei uzbece. Un deliciu fascinant!

Bucătăria uzbecă este cunoscută și apreciată de întreaga lume pentru bucatele sale delicioase. Bucatele specifice uzbecilor sunt apreciate de gurmanzi, datorită unui gust deosebit și unui aspect ispititor. Vă prezentăm o rețetă interesantă, numită ”Shahona Taom” – vinete umplute cu carne tocată și cu un aspect impresionant și foarte apetisant. Este un deliciu incontestabil! ”Shahona Taom” va fi vedeta mesei de sărbătoare.

INGREDIENTE 

– 2 vinete mari

– 250 g de carne tocată

– 1 ceapă

– 1 ou

– 3-4 căței de usturoi

– 2-3 linguri de făină

– condimente (coriandru, zira, boia de ardei, sare)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU SOS

– 350 ml de apă

– 2 linguri pastă de roșii

– 3-4 căței de usturoi

– 2 linguri de ulei vegetal

– 0,5 linguriță de sare

– 0,5-1 linguriță de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Spălați vânăta și curățați codița. Tăiați vânăta în două jumătăți de-a lungul. Apoi fiecare bucată de vânătă tăiați în două jumătăți. Deci, veți obține 8 porții de vinete.

2. Tăiați fiecare vânătă pe diagonală, păstrând distanța de 1-1.5 cm de la bază. Apoi, tăiați-o la fel pe partea opusă. Veți obține un ”acordeon” în formă de romb.

3. Umpleți un bol mare cu apă, așezați vinetele și presărați-le cu sare (1 linguriță). Acoperiți vinetele cu o farfurie și lăsați-le pentru 15-20 minute.

4. Pregătiți umplutura: curățați ceapa și dați-o prin răzătoarea mare. Amestecați într-un vas carnea tocată cu ceapa, 4 căței de usturoi presați, condimentele și puțină sare. Adăugați un ou și 2-3 linguri de făină. Amestecați bine ingredientele. Dacă obțineți amestecul prea moale, mai adăugați puțină făină. Amestecați bine.

5. Umpleți spațiile dintre feliile de vânătă cu carne tocată. Folosiți o furculiță.

6. Prăjiți vinetele într-o tigaie încinsă cu o cantitate mai mare de ulei, la foc mare pe ambele părți, timp de 10-15 minute.

7. Pregătiți sosul: turnați într-un vas apă, adăugați pasta de tomate, 3-4 căței de usturoi presat, 2 linguri de ulei vegetal, 0,5 linguriță de sare, 0,5-1 linguriță de zahăr. Amestecați sosul cu ajutorul unui tel.

8. Turnați sosul într-un castron și aduceți-l până la fierbere. Aranjați vinetele umplute în castron, acoperiți cu un capac și înăbușiți-le timp de 15-20 de minute.

9. Aranjați vinetele pe o farfurie. Serviți-le cu orez fiert.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1