Afumătoarea este un accesoriu indispensabil dacă sunteți amatori de bucate delicioase și super aromate. Cu ajutorul acesteia, puteți reda un gust nou celui mai banal fel de mâncare. Vă prezentăm mai jos un mod pe cât de simplu, pe atât de genial, de afumare a slăninii. După afumare, aceasta devine atât de aromată, apetisantă și delicioasă, încât pur și simplu se topește în gură. Meșteriți o afumătoare simplă și pregătiți acest deliciu la aer liber – laudele nu vor întârzia să apară.
Ingrediente
– slănină proaspătă
– sare
– piper negru măcinat
– condimente
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Rumegușul de lemn (de esență tare sau pom fructifer) este foarte important în procesul afumării, deoarece acesta influențează gustul și aroma produsului finit. Înainte de a aprinde focul, este necesar să umeziți rumegușul timp de 40-60 de minute. Cel mai bine e să folosiți rumeguș de caiși. În nici un caz nu folosiți rumeguș de nuci – din cauza notelor predominante de iod.
2. Tăiați slănina proaspătă (fără sare) bucăți mari. Nu îndepărtați pielea. Obțineți niște bucăți de slănină cu dimensiunea de aproximativ 10 x 5 cm. Frecați bine fiecare bucată cu amestecul de piper și sare.
3. Pregătiți afumătoarea. În poza de mai jos sunt deja aranjate lemnele de foc și cărbunii (acestea vor fi suficiente pentru 1 kg de slănină). Volumul afumătoarei este de 8 l. Aranjați cărămizile astfel încât focul să ardă bine, iar cărbunele să mocnească (fără flacără deschisă).
4. Scurgeți rumegușul de apă și aranjați-l la fundul bolului într-un strat uniform, de 1-2 cm.
6. Fixați grila. Aceasta trebuie să fie fixată la o distanță de exact 5 cm deasupra stratului de rumeguș.
7. Aranjați pe grilă bucățile de slănină, păstrând o distanță între acestea, astfel încât fumul să le pătrundă uniform.
8. Acoperiți bolul cu un capac și dați-l la afumătoare pentru 30 de minute.
9. Scoateți afumătoarea de pe cărbune și luați capacul (folosiți o pereche de mănuși de protecție). Lăsați slănina să se pătrundă cu aer timp de 1-3 minute.
10. Întoarceți afumătoarea, fără capac, pe cărbune pentru încă timp de 5 minute. Astfel, veți obține o crustă foarte apetisantă.
11. Când slănina va căpăta o culoare bronz-aurie, luați-o de pe foc.
Notă: Dacă nu dispuneți de cărămizi, puteți folosi niște bușteni mai mari (umeziți). Dacă nu aveți cu ce curăța grila – folosiți un băț de dimensiunea potrivită, întretăiat pe mijloc. Nu consumați mai mult de 2 felii se slănină pe zi.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!