Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm grozava rețetă de sociniki. Această delicatețe sunt niște prăjituri umplute cu brânză de vaci. Dar credem că multe dintre gospodine țin minte aceste prăjituri apetisante și aromate, încă de pe vremea când ne bucuram de anii studenției – ani frumoși și fericiți. Aromatele sociniki se prepară destul de simplu, doar necesită ceva mai mult timp. Dar să știți că se merită!
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
– 300 g de făină cernută
– 125 g de unt la temperatura camerei
– 1 ou
– 3 linguri de zahăr
– 1/3 linguriță de sare
– 0,5 linguriță praf de copt
– 2 linguri de smântână
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
– 300 g brânză de vaci
– 2 linguri de zahăr
– 1 albuș
– 1,5 lingură de făină cernută
– 1 lingură de smântână
– 0,5 linguriță de zahăr vanilat
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Bateți într-un bol untul cu zahărul, apoi adăugați 1 ou, sarea și 2 linguri de smântână. Omogenizați compoziția.
2 Combinați într-un bol aparte făina cernută cu praful de copt și amestecați bine. Uniți compoziția omogenizată cu ingredientele uscate. Frământați aluatul.
3. Înfășurați aluatul în folie alimentară și dați-l la frigider pentru 1 oră.
4. Pregătiți umplutura: puneți brânza de vaci într-un bol aparte și frecați-o, folosind furculița. Apoi adăugați în bolul cu brânză zahărul, albușul, făina cernută, smântâna și zahărul vanilat. Omogenizați ingredientele, folosind mixerul la viteza mică sau un blender.
5. Scoateți aluatul din frigider, puneți-l pe suprafața de lucru și împărțiți-l în 9 părți egale. Formați bile din aluatul împărțit.
6. Luați o bilă, puneți-o pe suprafața de lucru și întindeți un blat rotund cu grosimea de aproximativ 5 mm. Puneți 2 linguri de umplutură deasupra jumătății blatului. Acoperiți umplutura cu cealaltă parte a aluatului și ușor de tot aplatizați-o. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă.
7. Bateți gălbenușul rămas într-un vas, adăugând puțină apă.
8. Așezați prăjiturile într-o tavă de copt, preventiv tapetată cu hârtie, apoi ungeți-le cu oul bătut, folosind pensula de silicon.
9. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru aproximativ 15 minute, apoi reduceți flacăra și coaceți deliciul la temperatura de 180°C, timp de încă aproximativ 15 minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
10. Așezați deliciul pe un platou. La dorință, decorați-l cu zahăr pudră. Serviți prăjiturile extrem de fine și gustoase alături de o cană cu ceai sau o cafeluță.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!