Sos „Pesto” – rețeta clasică de preparare și păstrare

Sosul pesto este unul dintre cele mai populare sosuri din lume, rețeta căruia este originară din nordul Italiei, Genova (Liguria). În mod tradițional, acest sos delicios are la bază câteva ingrediente definitorii – usturoi, busuioc, semințe de pin, parmezan sau brânză Pecorino și ulei de măsline. Secretul acestui sos aromat constă, în special, în modalitatea sa de preparare, de unde vine și denumirea de „pesto”, ceea ce înseamnă „zdrobit”.

Pentru un gust desăvârșit, acest sos trebuie să fie preparat într-un mojar de marmură, ingredientele fiind zdrobite cu ajutorul unui pistil de lemn. Acest sos aromat și incredibil de delicios este perfect ca dressing pentru diverse salate (de exemplu tradiționala „caprese”) sau paste. Poate fi servit cu pește sau carne, adăugat în supe sau chiar pur și simplu uns pe pâine. Pregătit acasă, acest sos este nu doar mai econom, ci și cu mult mai gustos și aromat decât cel din comerț. În doar 20 de minute aveți pe masă cel mai apetisant și versatil sos de pe planetă!

Ingrediente

– 200 g de parmezan (sau brânză Pecorino)

– 1 pahar de busuioc proaspăt tocat mărunt (sau 2 linguri de busuioc uscat + 1 legătură de pătrunjel proaspăt)

– 100 g de semințe de pin (nuci sau alune)

– 4 căței mari de usturoi

– ulei de măsline

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Curățați usturoiul și pisați-l cu presa.

2. Tocați busuiocul mărunt și amestecați-l cu usturoiul într-un mojar de marmură cu pistil de lemn (sau într-o cratiță cu pistil de lemn). Zdrobiți amestecul până când se formează o pastă omogenă. Trebuie să obțineți o masă de culoare verde-aprinsă, extrem de aromată și frumos mirositoare (dacă sunteți în criză de timp, puteți utiliza blender-ul pentru a mărunți ingredientele, însă mirosul și aroma nu vor fi la fel ca în cazul celor din mojar).

3. Treceți prin răzătoare măruntă parmezanul (sau brânza Pecorino).

4. Zdrobiți semințele de pin (nucile sau alunele) și adăugați-i în amestecul de busuioc. Amestecați bine și adăugați parmezanul ras.

5. Trebuie să obțineți un amestec de consistența plastilinei. Pentru a fluidiza acest amestec, adăugați ulei de măsline, amestecând energic compoziția (cantitatea de ulei de măsline este în funcție de cât de dens preferați sosul). Sosul Pesto este gata!

6. Pentru păstrare puneți sosul într-un borcan de sticlă (500 ml) curat și uscat. Turnați deasupra un strat de 0.5 cm de ulei de măsline. Acest strat de ulei va împiedica uscarea și alterarea sosului, în plus va diminua intensitatea mirosului. Înainte de consum, scurgeți uleiul de măsline de deasupra sosului. Păstrați sosul la frigider. Poate fi păstrat chiar și 2 săptămâni.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1