Șprote delicioase de casă – o rețetă pe care o pregătesc deja de 15 ani! Nimeni nu va crede că acest aperitiv a fost pregătit la dvs în bucătărie!

Vă prezentăm o rețetă de șprote delicioase din hering, preparate în condiții casnice. Acestea se prepară simplu, este o gustare delicioasă și aspectuoasă, ce va decora cu succes masa de sărbătoare. Sunt perfecte pentru prepararea tartinelor sau pentru a fi servite la cină, cu o garnitură de cartofi fierți. Aperitivul se prepară din ingrediente ieftine și va fi pe placul celor ce adoră bucatele din pește. Uimiți oaspeții cu aperitivul gustos și aromat, ce nu se compară cu cel din comerț.

INGREDIENTE

– 1 kg de pești hering proaspeți (sau congelați)

– 1 linguriță de sare

– 1 linguriță de zahăr

– 7-8 boabe de ienibahar

– 4 frunze de dafin

– 150 ml de ulei vegetal

– 2 linguri frunze de ceai negru

– 2 mâini coajă de ceapă uscată

– 1,5 pahar de apă

– 5 prune uscate

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Dezghețați peștele la temperatura camerei (nu complet, deoarece așa e mai ușor de curățat). Spălați peștele și îndepărtați măruntaiele.

2. Înmuiați într-o cratiță cu apă cojile de ceapă. Adăugați frunzele de ceai, frunzele de dafin, boabele de ienibahar, sarea și zahărul. Puneți cratița pe foc și aduceți-o până la fierbere. Fierbeți amestecul timp de 10 minute, apoi adăugați prunele uscate și mai fierbeți timp de încă 5 minute. Lăsați amestecul să se răcească, apoi strecurați-l printr-o sită sau plasă de tifon.

3. Aranjați cu grijă heringul, cât mai dens, unul lângă altul, într-o cratiță de dimensiunea potrivită.

4. Turnați dressing-ul din coaja de ceapă în cratița cu hering și adăugați uleiul. Acoperiți vasul cu capac și puneți-l pe foc. Fierbeți la foc foarte mic, timp de 2 ore.

5. Lăsați șprotele să se răcească. Puneți-le pe o farfurie și serviți-le când aveți poftă.

Notă: Dacă peștele fierbe prea tare, luați cratița de pe foc pentru puțin timp, apoi întoarceți-o pe aragaz. Prunele uscate redau peștelui o notă de gust afumat. La dorință, puteți evita folosirea acestora.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1