Ștrudel cu mac, gem și brânză de vaci – o rețetă veche, dar foarte populară!

Ștrudelul este o prăjitură foarte populară în special în Austria, Ungaria și Serbia, devenind astăzi un produs tradițional pentru Germania, Olanda și Belgia. Deși un ștrudel clasic se prepară cu mere, vișine asu alte fructe, vă îndemnăm să încercați o rețetă mai puțin obișnuită a acestui deliciu cu o istorie atât de bogată. Ștrudelul cu gem de prune, mac și brânză de vaci este o prăjitură deosebit de delicioasă, aromată și apetisantă. Aceasta are un gust intens și o textură foarte fină. Se combină perfect cu orice băutură caldă.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

-250 g de făină

-130 ml de lapte cald

-20 g de drojdie proaspătă (sau 3 g de drojdie uscată)

-30 g de zahăr

-1 lămâie (coaja rasă)

-40 g de unt moale (la temperatura camerei)

-1/2 linguriță de sare

-1 gălbenuș

-zahăr pudră (pentru a presăra ștrudelul după coacere)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA CU MAC

-75 g de mac

-70 ml de lapte

-40 g de miere

-1.5 linguri de pesmeți

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA CU BRÂNZĂ

-20 g de unt

-150-200 g brânză de vaci

-65 g de zahăr

-150 g gem de prune

-1 ou

-1 lingură de rom

-1 lingură de amidon

-1 gălbenuș

-lapte

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Amestecați făina cu zahărul. Adăugați drojdia și 50 ml de lapte cald. Amestecați. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați maiaua la temperatura camerei pentru 15 minute.

2. Adăugați la maia celelalte ingrediente pentru aluat și amestecați. Frământați aluatul timp de aproximativ 10 minute. Acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul să crească, la un loc cald, timp de 1-1.5 ore. Volumul aluatului trebuie să se dubleze.

3. Pregătiți umplutura cu mac: amestecați macul cu laptele. Puneți cratița pe foc și aduceți amestecul până la fierbere. Luați cratița de pe foc și acoperiți-o cu un capac. Lăsați vasul la temperatura camerei pentru 30 de minute. Adăugați pesmeții și amestecați.

4. Pregătiți umplutura cu brânză: amestecați untul cu brânza de vaci, oul, romul și amidonul. Obțineți o masă omogenă.

5. Întindeți aluatul într-un blat dreptunghiular, cu grosimea de 3 mm. Aranjați blatul pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie.

6. Ungeți blatul cu gemul de prune. Aranjați un strat de umplutură cu mac și unul de umplutură cu brânză. Rulați blatul, dar nu prea strâns.

7.Lăsați ștrudelul la temperatura camerei pentru 30 de minute. Bateți un gălbenuș cu puțin lapte și ungeți cu acesta ștrudelul.

8. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C timp de aproximativ 30 de minute, până ștrudelul se rumenește. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Lăsați-l să se răcească și presărați-l cu zahăr pudră.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1