Cârnații de casă sunt preferații românilor și sunt prezenți pe masa festivă la toate sărbătorile, în special cele de iarnă. Astăzi vă vom dezvălui secretul preparării cârnaților tradiționali perfecți.
Respectând proporțiile și modul de preparare, veți obține cârnați delicioși, foarte aromați și suculenți, care vor fi apreciați de toată lumea.
Varietatea de condimente oferă cârnaților un gust desăvârșit, foarte aromat și picant. Preparați neapărat acești cârnați apetisanți și savurați-i cu sosuri, salate și garnitura preferată!
Ingrediente pentru 25 de cârnați
– 3 kg de carne de porc
– 1.5 kg de carne de vită
– 3 căpățâni de usturoi
– 1 lingură de cimbru uscat
– 2 linguri de boia
– 1 lingură de ardei iute
– 1 linguriță de piper
– sare grunjoasă
– 1/2 linguriță de ienibahar
– mațe de porc
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Curățați mațele și spălați-le atent ca să nu le rupeți. Dizolvați o lingură de sare în 300 ml de apă.
2. Tăiați carnea de porc și cea de vită bucățele și amestecați-le într-o cratiță. Dați carnea prin mașina de tocat. Adăugați usturoiul pisat, o priză de sare și de piper, turnați un pic de apă sărată. Apoi adăugați celelalte condimente. Dacă ați folosit carne uscată, cu puțină grăsime, atunci puteți adăuga frișcă sau slănină dată prin mașina de tocat, ca să obțineți cârnați mai suculenți. Amestecați umplutura cu mâinile, ca să devină mai densă și să iasă bulele de aer în exces. Lăsați carnea să stea peste noapte.
3. După ce ați preparat umplutura și mațele, formați cârnații de casă. Puteți face acest lucru foarte ușor, schimbând duza de la mașina de tocat cu un con special pe care să-l înveliți cu mațe. Veți face un nod doar după ce veți începe umplerea mațelor, în caz contrar se vor forma bule de aer. Trebuie să umpleți cârnații corect, dacă cârnații vor fi umpluți prea dens, atunci aceștia se vor sparge la temperatură mare, iar dacă nu vor fi destul de denși, atunci se vor forma goluri.
4. Dacă nu aveți o duză specială sau mașină de tocat carne, atunci puteți folosi partea tăiată de sus a unei sticle de plastic. Aceasta poate fi fixată în mașina de tocat sau folosită ca instrument manual, împingând umplutura prin gâtul sticlei și reglând densitatea cârnaților.
5. Cârnații de casă pot fi prăjiți, fierți sau copți, de asemenea pot fi combinate aceste moduri de preparare. Indiferent de modul de preparare ales trebuie să respectați o anumită temperatură: ca să mențineți cârnații suculenți, trebuie să-i gătiți la o temperatură care să nu depășească 80 de grade.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!