Supă rece Gazpacho – un fel de mâncare uimitor din legume crude! Excelentă pentru zilele calde de vară!

Dacă doriți să faceți cunoștință cu bucătăria tradițională spaniolă, cel mai bine e să începeți cu această minunată supă din legume crude – Gazpacho. Este o supă pe bază de roșii, rece, aromată și delicioasă. Există mai multe versiuni a originii denumirii acestei supe. Până în secolul al XV-lea pe teritoriul Spaniei de Sud contemporane au trăit arabi, evrei și poporul Mozarab. Conform unei din teorii, originea denumirii acestei supe pornește de la termenul mozarabic ”caspa”, ce înseamnă resturi sau rămășițe. Conform altei teorii, denumirea vine de la cuvântul evreiesc ”gazaz”, ce înseamnă ”tăiat bucăți mici” sau ”tocat mărunt”. Până în prezent, această specialitate tradițională rămâne a fi o adevărată mândrie pentru spanioli. Curios este faptul că pe teritoriul Spaniei aceasta supă este mai des considerată o băutură decât un fel de mâncare, de aceea nu vă uimiți dacă veți primi un gazpacho autentic servit într-un pahar.

Ingrediente

– 4 roșii

– 8 căței de usturoi

– 2 ardei grași

– 0.25 pahar de oțet alb de vin

– 1 castravete

– 0.25 pahar ulei de măsline

– 0.5 linguriță de sos Tabasco

– 5 pahare suc de roșii

– sare

– piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Prăjiți usturoiul cu tot cu coajă într-o tigaie uscată încinsă. Prăjiți-l timp de 10-15 minute, până acesta va deveni moale, iar coaja se va arde puțin pe câteva părți. Luați usturoiul din tigaie și lăsați-l să se răcească.

2. Curățați usturoiul și puneți-l în vasul robotului de bucătărie. Spălați și decojiți roșiile. Tăiați-le bucăți de mărime medie și adăugați-le în vasul cu usturoi. Amestecați până obțineți un piure.

3. Spălați și curățați castravetele și ardeii. Mărunțiți-le cu ajutorul robotului de bucătărie.

4. Amestecați legumele pregătite într-un bol. Turnați în bol sucul de roșii și amestecați.

5. Adăugați condimentele, uleiul de măsline și oțetul. La dorință, adăugați sosul de ardei iute Tabasco. Dați supa la frigider. Cu cât va sta mai mult la frigider, cu atât va fi mai delicioasă.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1