Top 12 trucuri pentru a obține un orez perfect! Mi-aș fi dorit să le cunosc mai înainte!

Orezul este cel mai popular tip de cereale la nivel mondial, ”hrănind” mai mult de jumătate din populația globului. Orezul funcționează ca un ”combustibil” natural pentru organism. Acesta conține numeroase minerale, vitamine și componente organice care promit să ridice nivelul de energie vitală. Orezul este un produs din care poți prepara diverse feluri de mâncare de succes sau cu un final eșuat. În aparență, orezul se gătește ușor, dar trebuie respectate câteva reguli importante. Vă oferim 12 sfaturi cu ajutorul cărora veți obține un deliciu din orez perfect. Urmăriți-le mai jos.

Top 12 sfaturi utile pentru a obține un orez perfect:

1. Alegeți orezul corect 

Încă de la început, e nevoie să știți ce orez alegeți, în funcție de ceea ce doriți să gătiți. Deoarece există multe feluri de orez, acesta trebuie sa fie ales în funcție de formă: bob lung sau rotund. Orezul rotund după fierbere este moale și cu textură lipicioasă, perfect pentru sushi și alte feluri de mâncare care trebuie să-și păstreze forma. Orezul cu bob lung este perfect pentru prepararea pilafului și a salatelor.

2. Proporția de orez și apă 2:1 nu este corectă pentru toate tipurile de orez

Spre exemplu, orezul brun necesită mai multă apă decât orezul alb. Pentru o informație mai exactă, vă îndemnăm să urmăriți tabelul de mai jos. Dacă orezul nu este suficient de moale și nu este acoperit cu lichid complet, trebuie să puneți un capac și fierbeți cu 2-4 minute mai mult.

3. Spălați bine orezul 

Spălați orezul bine, de câteva ori, înainte ca să-l preparați – apa înlătură excesul de amidon și impurități. Folosiți o sită sau strecurătoare. Treceți-l printr-un jet sau două de apă rece. Astfel, obțineți un orez cu o textură mai puțin lipicioasă.

4. Nu amestecați

Nu amestecați orezul în procesul preparării, deoarece obțineți un orez dens, cleios și cu textură lipicioasă. Puteți amesteca orezul doar dacă pregătiți Risotto.

5. Folosiți un vas potrivit 

Ca să nu ardeți orezul, folosiți o cratiță cu fundul gros sau cuptorul Olandez. Cratița cu fundul subțire va fi prea încinsă, va arde orezul și nu va răspândi căldura într-un mod uniform.

6. Folosiți ulei sau unt

Adăugați 1 lingură de unt sau ulei de măsline în procesul preparării. Astfel, veți preveni lipirea boabelor de orez. Obțineți boabe frumoase, perfecte pentru prepararea salatei.

7. Prăjiți orezul 

Prăjiți puțin orezul pentru ca să-i redați o aromă ușoară de nuci. Încălziți untul într-o cratiță și adăugați orezul. Prăjiți orezul până boabele acestuia devin rumene și aromate. Turnați apă și fierbeți orezul. Aroma va fi ușoară, dar suficientă pentru un gust perfect.

8. Potriviți orezul cu sare 

Potriviți orezul cu sare înainte și după preparare. Sarea intră în reacție cu amidonul și nu permite orezului să devină gelatinos. Orezul se aseamănă cu pastele făinoase, conținând amidon. Datorită acestui truc obțineți un orez plăcut nu doar la gust, dar și la textură.

9. Acoperiți cratița cu un prosop 

La etapa finală de pregătire a orezului, ultimele câteva minute, acoperiți cratița cu un prosop, apoi cu un capac. Prosopul va absoarbe excesul de umiditate. Aveți grijă ca prosopul să nu ia foc.

10. Nu serviți orezul imediat după preparare 

Lăsați orezul să se ”odihnească” – păstrați prosopul și capacul pe cratiță timp de 15 minute după ce ați oprit focul. Așezați orezul preparat pe o farfurie și serviți-l cu garnitura dorită.

11. Orezul brun

Orezul brun se fierbe la fel ca și pastele făinoase, în apă clocotită. Astfel, obțineți un orez cu o textură mai moale. Uneori însă, obțineți un orez cu textură foarte lipicioasă. Ca să evitați această neplăcere, puneți orezul în cratița cu apa clocotită și fierbeți-l până este gata. Scurgeți apa din cratiță, acoperiți-o cu un capac și lăsați orezul pentru 10 minute.

12. Orez la cuptorul cu microunde 

Dacă nu dispuneți de suficient timp pentru a găti, puteți prepara orezul la cuptorul cu microunde. Spălați bine orezul într-un vas termorezistent, turnați puțină apă și acoperiți-l cu un capac. Dați orezul la cuptorul cu microunde și fierbeți-l timp de 9 minute. Lăsați orezul să se ”odihnească” timp de 3 minute.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1