Prăjiturile de casă mereu oferă o atmosferă de sărbătoare și sunt mult așteptate de toată familia. Chiar dacă uneori prăjitura nu iese la nivelul așteptărilor, nu vă grăbiți să dați vina pe rețetă sau abilitățile culinare. Cuptorul joacă rolul esențial în prepararea prăjiturilor. Vă prezentăm mai jos câteva sfaturi foarte utile, atât pentru deținătorii de cuptoare electrice, cât și de cele pe gaz natural. Urmați aceste sfaturi și pe viitor toate prăjiturile vor fi perfecte.
Cuptorul electric
Cuptorul electric este foarte des folosit, deoarece oferă posibilitatea de a fixa o temperatură exactă. Acest tip de cuptor, de obicei, menține temperatura stabilită, aceasta fiind constantă pe parcursul coacerii.
1. Înainte de a porni cuptorul, neapărat scoateți din acesta toate obiectele de prisos. Dacă nu folosiți grila, scoateți-o și pe aceasta. Astfel, nimic nu va influența temperatura de coacere.
2. Întotdeauna preîncălziți cuptorul timp de 15-20 minute înainte de coacerea felurilor de mâncare.
3. Dacă prăjitura necesită a fi dată la cuptorul rece, sau folosiți un vas de ceramică sau sticlă fără termorezistență, să aveți atenție maximă la aluat. Dacă aluatul crește prea repede – acoperiți-l cu un fragment de hârtie de copt, preventiv înmuiată în apă.
4. Niciodată nu puneți forma de copt la fundul cuptorului. Folosiți o grilă specială sau o tavă.
5. Dacă în cuptor aerul este prea uscat, puneți un vas cu apă împreună cu forma de copt. Scoateți vasul cu apă după ce trece jumătate din timpul de coacere.
6. Regimul de convecție face aerul mai fierbinte cu 10-15°C.
7. Nu deschideți cuptorul în timpul coacerii. Închideți ușa cuptorului atent, fin, fără a o trânti. De altfel, aluatul se va lăsa și prăjitura nu va crește.
8. Faceți testul scobitorii. Dacă scoateți scobitoarea cu urme de aluat pe ea – prăjitura încă nu este gata.
Cuptorul pe gaz
Deoarece cuptorul cu gaz încălzește doar de jos, cu acesta este un pic mai complicat de lucrat. Acesta nu asigură o temperatură constantă.
1. Preîncălziți cuptorul timp de 15-20 minute înainte de a coace în el. După preîncălzire puteți micșora temperatura, apoi verificați-o cu un termometru.
2. Aranjați forma de copt pe mijloc, astfel încât să fie suficient spațiu pentru o circulația aerului.
3. Pentru ca checurile să nu se ardă, puneți tava sau forma de copt într-o tavă suplimentară cu sare sau nisip.
4. De regulă, cuptoarele pe gaz sunt dotate cu o tavă neagră emailată. Aceasta nu este pentru copt, ci pentru colectarea grăsimii.
5. Pentru ca să obțineți o crustă aurie, trebuie să coaceți checul la foc mai mic, iar cu 5 minute înainte ca acesta să fie gata – faceți focul mare.
Temperaturile de coacere
– Prăjiturile din aluat cu drojdie – 180°C.
– Prăjiturile înalte – 175-190°C.
– Prăjiturile de dimensiuni mici, turtele dulci, pateurile – 210-220°C.
– Prăjiturile din aluat foietaj – 200-220°C.
– Bezelele – 100-130°C.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!