Carnea la cuptor este un fel de mâncare adesea servit la masa de sărbătoare. Avantajul principal al acestui fel de mâncare cald este faptul că veți pregăti o porție mare de carne, fără a petrece prea mult timp la bucătărie. Deși procesul de pregătire a unei bucăți de carne mai mari este destul de simplu, totuși uneori rezultatul ne poate dezamăgi. Pentru a evita cele mai des întâlnite probleme, cum ar fi arderea, uscarea sau coacerea neuniformă, vă prezentăm mai jos 5 cele mai importante reguli de coacere a unei bucăți mari de carne. Respectându-le, veți obține un fel de mâncare cald deosebit de delicios și apetisant.
Regula Nr.1 – Potriviți carnea cu condimente din timp
Pregătirea unei bucăți mari de carne sau a unui pui întreg necesită o pregătire specială, fără grabă. Dacă veți potrivi carnea cu condimente înainte de a o da la cuptor, acestea pur și simplu nu vor reuși să se pătrundă și să ofere cărnii un gust și aromă mai intensă. Cel mai bine e să frecați carnea cu sare, piper negru măcinat și alte condimente după gust, cu câteva ore înainte de a o coace. La fel, o puteți potrivi cu condimente și da la frigider peste noapte.
Regula Nr.2 – Nu dați carnea rece la cuptor
După cum am menționat mai sus, nu merită să vă grăbiți atunci când pregătiți o porție mai mare de carne coaptă. Este important să scoateți carnea din frigider și să o lăsați să se încălzească la temperatura camerei. Timpul depinde de mărimea bucății de carne, dar cel mai bine este să aveți 2-3 ore în rezervă pentru ca aceasta să se încălzească. Astfel, carnea se va coace mai bine și mai uniform.
Regula Nr.3 – Obțineți o crustă rumenă
Carnea bine coaptă, moale, delicioasă și rumenă cu siguranță va fi pe placul tuturor. Dacă doriți o crustă rumenă și apetisantă, nu este suficient doar să dați carnea la cuptor. Dacă dimensiunea bucății de carne vă permite, cel mai bine e să o prăjiți într-o tigaie cu ulei încins, până se rumenește. Apoi, dați-o la cuptor și coaceți-o până este gata. Dacă bucata de carne este prea mare pentru a fi prăjită, aranjați-o în tava de copt și dați-o la cuptorul bine preîncălzit până la temperatura de 230°C. Coaceți carnea până se va rumeni. Apoi, micșorați temperatura până la 150-160°C și coaceți carnea până este gata. Nu așteptați crusta rumenă spre sfârșitul coacerii – astfel riscați să uscați prea tare sau să ardeți carnea.
Regula Nr.4 – Carnea trebuie să se ”odihnească”
Nu serviți carnea imediat ce o scoateți din cuptor. Aceasta trebuie lăsată să se ”odihnească”. Dacă pentru un steak este suficient doar 10-15 minute ca sucul să se răspândească uniform în interiorul cărnii, cu bucățele de carne mai mari e diferit. Lăsați carnea la temperatura camerei pentru cel puțin 30 de minute. Nu vă faceți griji, carnea nu va reuși să se răcească. Dacă doriți să serviți carnea puțin mai caldă, aranjați-o pe un platou de dimensiunea potrivită și turnați peste aceasta un sos cald.
Regula Nr.5 – Tăiați carnea corect
Carnea coaptă tăiată neîngrijit își pierde tot farmecul și deja numai este un fel de mâncare festiv și apetisant. Este important să tăiați carnea corect. Pentru fiecare bucată, modul de tăiere este diferit. Dacă veți privi bucata de carne mai aproape, veți observa direcția fibrelor. Cât de moale și suculentă va fi carnea tăiată depinde de faptul în ce direcție o veți tăia. Cel mai bine e să tăiați carnea nu pe lungimea fibrei, ci perpendicular. Astfel, veți obține o felie de carne fragedă, ce se topește în gură.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!