Tort ”Arlechin” – este chiar mai bun ca Napoleonul

Vă prezentăm rețeta unui tort deosebit de delicios și apetisant. Acesta reprezintă o combinație perfectă de blat foietaj cu blat de miere și cremă fiartă cu lapte condensat. Obțineți un desert tradițional, dar nou și original în același timp. Aroma irezistibilă și gustul fin, dar intens, cu siguranță nu va lăsa pe nimeni indiferent. Este un desert demn de masa de sărbătoare.

INGREDIENTE PENTRU ALUATUL FOIETAJ

-250 g de făină

-100 ml de apă

-1 priză de sare

-200 g de unt moale (la temperatura camerei)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU ALUATUL CU MIERE

-1 pahar de zahăr

-2 ouă

-100 g de unt

-1 lingură de miere

-1 linguriță bicarbonat de sodiu

-2.5 pahare de făină

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

-1 cutie de lapte condensat fiert

-nuci tocate (sau alune)

-200 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMA FIARTĂ

-2 pahare de lapte

-2 ouă

-2 linguri de făină

-1 pahar de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE FRIȘCĂ

-200 ml de frișcă 35%

-zahăr pudră după gust

-glazură de ciocolată

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți aluatul foietaj: amestecați 200 g de făină cernută cu apa, folosind un tel. Adăugați untul moale (la temperatura camerei) și sarea. Frământați un aluat omogen.

2. Împărțiți aluatul în 3 porții egale. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți o porție de aluat într-un blat (de aproximativ 27 x 26 cm). În timpul coacerii dimensiunile acestuia se vor micșora puțin. Așezați blatul pe o tavă de copt umedă, cu ajutorul făcălețului.

3. Înfigeți blatul de câteva ori cu o furculiță și coaceți-l în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 220°C, până se rumenește. Blatul copt este foarte fraged, de aceea mutați-l cu grijă. Procedați la fel cu celelalte 2 porții de aluat.

4. Pregătiți aluatul cu miere: bateți ouăle cu zahărul. Adăugați mierea, bicarbonatul de sodiu și untul moale (la temperatura camerei). Amestecați.

5. Puneți amestecul obținut la baia de aburi și încălziți-l. Amestecați încontinuu, până veți obține o masă omogenă și netedă.

6. Luați amestecul de pe foc și adăugați făina cernută. Frământați aluatul. Obțineți un aluat omogen și puțin lipicios. Acoperiți-l cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.

7. Împărțiți aluatul în 4 părți. Întindeți o porție de aluat într-un blat (de aproximativ 25 x 24 cm). În timpul coacerii, dimensiunile acestuia vor rămâne la fel.

8. Cu ajutorul făcălețului, așezați blatul pe o tavă de copt uscată (tapetată cu hârtie). Coaceți-l  în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, până se rumenește. Procedați la fel cu celelalte 3 porții de aluat.

9. Într-un bol, turnați laptele condensat fiert și adăugați untul moale (la temperatura camerei), tăiat bucăți. Amestecați cu ajutorul mixerului, până obțineți o cremă omogenă.

10. Pregătiți crema fiartă: într-o cratiță amestecați laptele cu ouăle, făina și zahărul. Amestecați bine, cu ajutorul unui tel. Puneți cratița pe foc și fierbeți crema la foc mic, amestecând încontinuu, până se îngroașă. Lăsați-o să se răcească.

11. Amestecați crema fiartă cu crema din lapte condensat și unt. Dacă obțineți o cremă mult prea dulce, mai adăugați 100-150 g de smântână.

12. Asamblați tortul: aranjați pe platou un blat cu miere. Ungeți-l cu cremă și presărați-l cu nuci tocate.

13. Așezați un blat din aluat foietaj. Ungeți-l cu cremă și presărați-l cu nuci tocate.

14. Alternați astfel straturile, până veți folosi toate blaturile. Păstrați puțină cremă pentru a unge și părțile laterale.

15. Tăiați marginile tortului și ungeți părțile laterale cu cremă. Presărați-l cu resturile de blat (fărâmițate) și lăsați-l la temperatura camerei peste noapte.

16. A doua zi, pregătiți crema de frișcă: bateți frișca cu zahărul pudră. Ungeți tortul deasupra cu 1/3 din cantitatea de cremă.

17. Decorați tortul cu o grilă din glazură de ciocolată și cu flori din crema de frișcă (alternând florile mai mari cu cele mai mici).

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1