Tort „Egiptean” – cel mai rafinat și nobil desert

La prima vedere, acest tort extrem de simpatic și atrăgător, pare a fi foarte complicat de preparat. Însă, nu este dificil deloc! Echipa Bucătarul.eu ți-a pregătit cea mai reușită rețetă a acestui magnific desert. Gustul nucilor din blat, crema fină de vanilie și stratul crocant de zahăr caramelizat cu frișcă, oferă o combinație rafinată de gusturi și arome, de care sigur te vei îndrăgosti din prima!

Ingrediente pentru blat

– 3 albușuri de ou

– 2.5 linguri de zahăr

– ½ lingură de făină

– 50 g de nuci măcinate (sau alune)

Notă: Ingredientele enumerate sunt doar pentru o foaie. Torul va avea în total 3 foi. Pentru toate foile înmulțiți ingredientele cu

Ingrediente pentru crema de vanilie

– 10 gălbenușuri

– 10 linguri de zahăr

– 5 linguri de făină

– 2 pachețele de zahăr vanilat

– 350 ml de lapte

– 170 g de unt

Ingrediente pentru crema crocantă

– 350 ml de frișcă

– 200 g de zahăr

– 120 g de nuci sau alune mărunțite

Mod de preparare

1. Pregătiți crema de vanilie. Puneți într-o cratiță, la foc mic, gălbenușurile, zahărul, făina, zahărul vanilat și laptele. Amestecând energic, aduceți compoziția până la punctul de fierbere, apoi scoateți-l imediat de la foc. Continuați să amestecați încă 2 minute. Lăsați să se răcească, apoi adăugați untul tăiat în bucăți și bateți amestecul cu ajutorul mixerului până la omogenizare.

2. Între timp pregătiți foile de blat. Bateți albușurile spumă cu ajutorul mixerului. Adăugați zahărul și bateți în continuare amestecul până devine neted și capătă o nuanță albă-lucioasă.

3. Adăugați făina și nucile și amestecați aluatul până la omogenizare.

4. Tapetați o tavă sau formă cu hârtie de copt (sau ungeți cu ulei) și turnați aluatul pregătit.

5. Preîncălziți cuptorul până la 170 de grade și coaceți blatul timp de 20 de minute. Lăsați apoi să se răcească. Repetați procedeul și cu celelalte 2 blaturi.

6. Pregătiți crema crocantă. Topiți zahărul într-o cratiță, caramelizați-l puțin, apoi turnați-l imediat pe hârtie de copt.

7. Zahărul caramelizat se va întări (răci) foarte repede. Acoperiți-l cu încă o bucată de hârtie de copt și, cu ajutorul unui sucitor, fărâmițați zahărul în bucățele mici. Aveți grijă să nu îl faceți prea mărunt (praf), deoarece acesta trebuie să alcătuiască stratul crocant al tortului.

8. Bateți frișca cu ajutorul mixerului, până devine spumă. Adăugați zahărul caramelizat și nucile (sau alunele) și amestecați ușor compoziția.

9. Asamblați tortul. Întindeți ⅓ din crema de vanilie peste prima foaie de blat și adăugați o parte din crema crocantă, nivelând-o uniform pe toată suprafața. Repetați procedeul pentru următoarele 2 foi (blat + crema de vanilie + crema crocantă).

10. La final „îmbrăcați” tortul în crema crocantă și ornați cu nuci.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1