Tort ”Halva” – o rețetă poloneză pe care merită să o încerci și tu! Cu siguranță nu vei regreta.

Tortul ”Halva” este un desert original și foarte apetisant. Blatul moale și pufos cu cacao formează un duet perfect cu blatul crocant de bezea. Completat cu o cremă ușoară, fină și aromată, tortul devine o adevărată capodoperă culinară. Deși acesta necesită ceva mai mult timp pentru preparare, rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE CACAO 

– 5 ouă

– 3/4 pahar de zahăr

– 2/3 pahar de făină

– 1/3 pahar pudră de cacao

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU BLATUL ALB

– 4 albușuri

– 1/2 pahar de zahăr

– 1/2 lingură amidon de cartofi

– 1/2 lingură de făină

– 1/2 linguriță praf de copt

– 150 g semințe de susan

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ 

– 500 ml de lapte

– 3 linguri de făină

– 2 linguri amidon de porumb

– 1/2 pahar de zahăr pudră

– 4 gălbenușuri

– 1/2 pahar de unt

– 200 g de halva (cu vanilie sau alune)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți blatul cu cacao: amestecați făina cu pudra de cacao. Cerneți amestecul obținut.

2. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile, adăugând treptat zahărul. Obțineți o spumă cu vârfuri stabile. Amestecând încontinuu, adăugați câte un gălbenuș.

3. Adăugați făina cu pudra de cacao și amestecați bine, folosind o spatulă. Obțineți un aluat omogen.

4. Tapetați o formă de copt (cu diametrul de 24 cm) cu hârtie. Nu este necesar să ungeți pereții formei. Turnați aluatul în formă și uniformizați-l. Coaceți pandișpanul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 160-170 grade timp de 35-40 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.

5. Scoateți pandișpanul din cuptor și lăsați-l să se răcească. Tăiați-l de-a lungul, în jumătate. Obțineți două blaturi.

6. Pregătiți blatul alb: bateți albușurile, adăugând treptat zahărul. Obțineți o spumă cu vârfuri stabile.

7. Adăugați amidonul, făina cernută, praful de copt și semințele de susan. Amestecați cu ajutorul unei spatule, până veți obține o masă omogenă.

8. Tapetați o formă de copt cu hârtie și turnați în aceasta aluatul. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 160 grade timp de 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

9. Pregătiți crema: fierbeți 250 ml de lapte cu zahărul pudră. Bateți gălbenușurile. Amestecați-le cu 250 ml de lapte rămas și făina. Obțineți o masă omogenă. Cu un jet subțire, turnați amestecul obținut în cratița cu laptele fiert. Amestecați încontinuu și fierbeți la foc mic, până masa se îngroașă. Obțineți un pudding dens. Lăsați-l să se răcească.

10. Amestecați untul moale (la temperatura camerei) cu mixerul, până obțineți o cremă. Treptat, adăugați halvaua și continuați să amestecați.

11. Adăugați pudding-ul rece (la temperatura camerei) și amestecați bine, până obțineți o cremă omogenă. Gustați crema. Dacă este necesar mai adăugați zahăr.

12. Asamblați tortul: pe un platou de dimensiunea potrivită, așezați un blat cu cacao și ungeți-l cu cremă. Așezați blatul alb și ungeți-l cu cremă, apoi al doilea blat cu cacao. Acoperiți cu cremă tortul deasupra și pe părțile laterale. Decorați după gust.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1