Tort ”Lapte de pasăre” cu cremă fină de griș – un desert pe care nu-l voi uita niciodată!

Vă prezentăm astăzi o rețetă specială de tort ”Lapte de pasăre”. Este un desert ce se prepară într-un mod mai puțin obișnuit. Cu blaturi bicolore și cremă fină deosebit de aromată, acest desert fără îndoială îi va cuceri pe toți. Deoarece glazura îi oferă un aspect deosebit de apetisant, tortul este perfect pentru a fi servit la masa de sărbătoare.

INGREDIENTE PENTRU BLAT  

– 150 g de unt

– 4 ouă

– 160 g de făină cernută

– 180 g de zahăr

– 3 lingurițe pline pudră de cacao

– 10 g praf de copt

– 1 priză de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ  

– 500 ml de lapte

– 3 linguri de griș

– 250-300 g de unt

– 20 g de zahăr vanilat

– suc de lămâie (1 lămâi mică)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ  

– 3 linguri de smântână

– 3 linguri de zahăr

– 3 lingurițe pline pudră de cacao

– 10-20 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți aluatul: puneți untul (preventiv topit) într-un bol. Adăugați în bolul cu unt 1 priză de sare și 180 g de zahăr. Omogenizați ingredientele, folosind mixerul.

2. Între timp pregătiți 2 forme de copt detașabile, cu diametrul de 22 cm fiecare. Tapetați formele cu hârtie de copt și bordura ungeți-o cu unt.

3. Spargeți 4 ouă într-un vas mic. Adăugați în bolul cu ingredientele omogenizate câte 1 ou și bateți bine compoziția, timp de 5-7 minute, până se dizolvă complet zahărul.

4. Uniți într-un bol aparte făina cernută cu praful de copt. Amestecați ingredientele uscate. Adăugați ingredientele uscate în bolul cu compoziția bătută. Amestecați bine aluatul, folosind mixerul.

5. Împărțiți vizual aluatul în două părți egale. Turnați o porție de aluat în forma de copt, răspândiți-o și uniformizați-o folosind spatula.

6. În bolul cu aluatul rămas adăugați pudra de cacao. Amestecați aluatul, apoi turnați-l în cealaltă formă de copt. Răspândiți aluatul și uniformizați-l.

7. Dați formale la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru 20-25 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.

8. Scoateți formele de copt din cuptor, acoperiți-le cu prosop și lăsați blaturile să se răcească complet.

9. Pregătiți crema: turnați laptele într-o cratiță. Puneți cratița pe foc și aduceți laptele până la fierbere. Potriviți laptele cu 1 priză de sare, apoi cu un jet subțire turnați crupa de griș, amestecând încontinuu. Fierbeți grișul până este gata. Lăsați compoziția să se răcească complet.

10. Amestecați într-un bol aparte untul la temperatura camerei cu zahărul vanilat și zahărul tos. Bateți ingredientele, folosind mixerul, timp de 5 minute, până veți obține o masă pufoasă de culoare albă. Amestecând crema încontinuu, adăugați treptat câte o lingură de griș. Apoi turnați cu un jet subțire sucul de lămâie. Amestecați bine crema. Ar trebui să obțineți o cremă dulce-acrișoară.

11. Tăiați fiecare blat în jumătate, de-a lungul, ca să obțineți 4 blaturi subțiri.

12. Așezați pe un platou inelul formei detașabile de copt.

13. Asamblați tortul: puneți blatul de cacao în formă, apoi ungeți cu 1/3 din cantitatea cremei. Răspândiți și uniformizați crema. Apoi așezați blatul alb peste cremă și aplatizați-l ușor. Ungeți-l cu cremă. Procedați similar cu blaturile și crema rămasă. Ultimul strat trebuie să-l constituie blatul de cacao.

14. Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 3 ore.

15. Pregătiți glazura: amestecați într-o cratiță mică smântâna cu zahărul și pudra de cacao. Amestecați bine ingredientele, apoi puneți cratița pe foc. Amestecați glazura încontinuu și fierbeți-o la foc mic, până se va întuneca la culoare. Opriți focul și puneți în cratița cu glazură untul. Amestecați glazura, până se va topi untul.

16. Acoperiți tortul cu glazură, uniformizați-o și iar dați-l la frigider pentru 1 oră.

17. Îndepărtați inelul cu grijă și tăiați tortul fascinant pe porții de mărimea dorită. Serviți desertul fantastic alături de o cafeluță.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1