Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă extraordinară de tort ”Napoleon”, mai puțin obișnuit. Acesta se prepară cu o cremă specială, asemănătoare cu înghețata plombir, fiind deosebit de aromată și delicioasă. Se prepară blaturile puțin mai minuțios, dar se merită tot efortul depus. Dacă doriți să diversificați meniul pentru masa de sărbătoare, acest tort cu siguranță va deveni o adevărată vedetă. Renunțați la deserturile clasice și surprindeți-i pe cei dragi cu un desert ce-i va cuceri toți.
INGREDIENTE BLAT
– 80 g de unt la temperatura camerei
– 100 g de zahăr
– 2 ouă dla temperatura camerei
– 300-350 ml de lapte
– 1/2 linguriță praf de copt
– 800-900 g de făină cernută
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
INGREDIENTE CREMĂ
– 400 g de lapte condensat fiert
– 600 ml de frișcă 30%
– 500 ml de lapte
– 4 linguri de amidon
– 2 ouă
– 0,5 pahar de zahăr pudră
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți aluatul pentru blaturi: combinați untul cu zahărul într-un bol și bateți-le până obțineți o compoziție omogenă. Apoi adăugați ouăle și iar mixați compoziția. Turnați laptele în bolul cu ingrediente și amestecați-le, folosind telul.
2. Combinați într-un vas aparte 150 g de făină cu praful de copt. Cerneți ingredientele uscate, apoi încorporați-le în bolul cu compoziția de ouă și lapte. Omogenizați aluatul și adăugați treptat făina cernută rămasă. Frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat elastic și nelipicios. Lăsați aluatul pentru aproximativ 30 de minute să se odihnească.
3. Pregătiți crema: combinați ouăle cu amidonul într-un bol aparte. Omogenizați bine ingredientele.
4. Încălziți 500 ml de lapte într-o cratiță anti aderentă. Adăugați din laptele încălzit aproximativ 100 ml în vasul cu amestecul de ouă și amidon. Amestecați bine compoziția.
5. Turnați compoziția obținută în cratița cu laptele rămas (400 ml). Amestecați ingredientele și puneți cratița pe foc. Fierbeți crema la foc mic, amestecând-o încontinuu, până se va îngroșa. Lăsați crema să se răcească complet.
Dacă nu aveți o cratiță anti aderentă, pregătiți crema la baia cu aburi. Dacă totuși, s-au format în cocoloașe, mixați-o, folosind blenderul.
6. Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Apoi, fiecare parte mai împărțiți-o încă în 5 părți egale. Ar trebui să obțineți 20 de bucăți.
7. Luați o bucată de aluat, presărați-o bine cu făină și întindeți un blat subțire (aluatul este elastic și nu se rupe). Perforați blatul cu o furculiță, apoi rulați-l pe un tocător de lemn. Transferați blatul pe tava de copt. Nu este necesar să tapetați tava cu hârtie de copt, deoarece blaturile nu se lipesc.
8. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180-200°C, pentru 4 minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Scoateți blatul copt atunci, când apar mici ”insule” rumene. Tăiați marginile imediat, până blatul este fierbinte, folosind un capac sau farfurie cu diametrul de 21 cm. Procedați similar cu aluatul rămas.
9. Luați cratița cu crema răcită și adăugați laptele condensat fiert. Amestecați bine compoziția.
10. Apoi mixați într-un bol aparte frișca cu zahărul pudră. Încorporați treptat frișca bătută în cremă.
11. Asamblați tortul: ungeți fiecare blat cu cremă, cca 3 linguri, apoi suprapuneți-le într-un teanc. Ungeți suprafața și bordura tortului cu cremă.
12. Fărâmițați resturile de la blaturi și decorați tortul. Dați tortul la frigider peste noapte. Serviți desertul apetisant cu cea mai mare plăcere, alături de o cafeluță sau cană cu ceai.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!