Tort „Napoleon”

Echipa Bucătarul.eu vine iarăși cu o surpriză delicioasă din copilărie. Tortul „Napoleon” include în sine nu doar gust, ci și suflet. O combinație apetisantă de crocant și sărat cu dulce, fin și cremos. Nu în zadar a fost prăjitura preferată a împăratului Napoleon, de unde și-a câștigat și denumirea. Este un desert cu o savoare aparte, un pic laborios, dar care, fără îndoială, merită orice efort!

Ingrediente pentru blat

– 400 g de făină

– 100 g de zahăr

– 120 g de unt

– 120 g de smântână

– 2 ouă

– sare

– bicarbonat de sodiu (un vârf de cuțit)

Ingrediente pentru cremă

– 620 ml de lapte

– 1 ou

– 200 g de zahăr

– 2 linguri de făină

– 250 g de unt la temperatura camerei

Mod de preparare

1. Cerneți într-un bol mare făina și adăugați zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu și untul rece tăiat cubulețe. Amestecați cu mâinile toate ingredientele până obțineți un conținut sfărâmicios.

2. Faceți o adâncitură în centrul conținutului sfărâmicios și adăugați smântâna și ouăle în ea. Frământați aluatul, adăugând făină dacă este necesar.

3. Încercați să frământați aluatul cât mai rapid posibil. În caz contrar acesta se întinde prea tare și obțineți foile prea consistente. Frământați-l până nu se mai lipește de mâini. Aluatul trebuie să fie moale, ca să obținem efectul scontat (foi crocante).

4. Împărțiți aluatul în 16 părți egale. Pentru exactitate puteți utiliza un cântar de bucătărie.

5. Faceți biluțe din aluatul împărțit (în total 16 biluțe) și dați-le la frigider pentru circa 30 de minute.

6. Între timp pregătiți crema fiartă. Într-o cratiță bateți cu ajutorul telului oul cu zahărul și adăugați făina.

7. Amestecați bine conținutul și adăugați 120 ml de lapte rece. Bateți amestecul până la omogenizare.

8. Peste amestecul obținut turnați cu mare grijă, amestecând constant, 500 ml de lapte foarte fierbinte. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.

9. Puneți cratița la foc mediu, amestecând continuu, până compoziția se îngroașă.

10. Turnați crema fiartă într-un alt bol și acoperiți-l cu peliculă alimentară. Lăsați să se răcească până la temperatura camerei.

11. Scoateți biluțele de blat de la frigider. Întindeți-le, pe fiecare dintre ele, cu un sucitor, adăugând făină dacă este necesar.

12. Decupați marginile foilor întinse cu ajutorul unei forme rotunde și faceți câteva găuri cu o furculiță pentru ca aluatul să nu crească prea tare. Dați-le, pe rând, la cuptorul încins la 200 de grade și coaceți-le aproximativ 5 minute, până capătă o nuanță ușor aurie.

13. Coaceți apoi și marginile decupate până se rumenesc. Lăsați-le să se răcească, apoi fărâmițați-le. Până se răcesc foile, pregătiți crema.

14. Bateți cu ajutorul mixerului untul păstrat la temperatura camerei, până ce obțineți o cremă spumoasă. Amestecând continuu cu mixerul, adăugați treptat și crema fiartă. Mixați bine până la omogenizare. Crema este gata!

15. Ungeți cu cremă fiecare foaie. Nu neglijați marginile. La final presărați pe întreaga suprafață foile rămase după decupare (mărunțite). Lăsați tortul la temperatura camerei circa 2-3 ore, apoi dați-l la frigider pentru încă 5-8 ore.ultima

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1