Tort ”Praga” – un desert simplu, dar foarte gustos!

Astăzi, drag amator a bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă de tort delicios ”Praga”. Acesta este un desert clasic, ce a rezistat cu brio testului timpului. Blatul fin și aerat cu cacao se combină perfect cu crema gingașă și aromată. Deși pare un desert foarte complicat, venim să vă convingem că nu este așa. Orice gospodină se va isprăvi cu acesta de minune, iar laudele nu vor întârzia să apară.

INGREDIENTE PENTRU PANDIȘPAN  

– 5 ouă

– 150 g de zahăr

– 115 g de făină cernută

– 25 g pudră de cacao

– 40 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ  

– 1 gălbenuș

– 20 ml de apă

– 120 g de lapte condensat

– 200 g de unt

– vanilie după gust

– 20-30 g de ciocolată

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ  

– ciocolată

– frișcă

– unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți aluatul pentru pandișpan: bateți 4 gălbenușuri cu 55 g de zahăr într-un bol, până veți obține o masă spumantă, de culoare albă.

2. Bateți 4 albușuri într-un bol aparte, până veți obține o spumă cu vârfuri moi. Apoi adăugați zahărul rămas și bateți compoziția, până veți obține o spumă cu vârfuri tari.

3. Apoi, cu grijă și mișcări lente, de jos în sus, uniți amestecul de gălbenușuri cu cel de albușuri, folosind spatula.

4. Cerneți făina și pudra de cacao în bolul cu compoziția obținută. Amestecați cu grijă ingredientele, folosind spatula, făcând mișcări de la margine spre centru.

5. Topiți untul, apoi răciți-l. Turnați untul în aluat, pe marginea bolului. Amestecați aluatul.

6. Ungeți o formă de copt cu unt și presărați-o cu făină cernută. Turnați aluatul în formă. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.

7. Răsturnați pandișpanul pe o grilă. Lăsați-l să se răcească.

8. Tăiați pandișpanul de-a lungul, în 3 blaturi egale.

9. Pregătiți crema: amestecați bine într-o cratiță gălbenușul cu apa. Apoi adăugați laptele condensat. Iar amestecați ingredientele.

10. Puneți cratița la foc mic și fierbeți siropul, amestecând-ul, până se va îngroșa. Opriți focul și lăsați siropul să se răcească.

11. Bateți într-un bol aparte untul cu puțină vanilie. Apoi adăugați treptat, câte 1-2 linguri de sirop răcit. Bateți crema după fiecare porție adăugată de sirop.

12. Topiți ciocolata la baia de aburi și adăugați-o în cremă. Amestecați crema.

13. Asamblați tortul: suprapuneți blaturile, preventiv unse cu cremă. Dați tortul la frigider.

14. Pregătiți glazura: topiți ciocolata cu frișca și untul la baia de aburi, până obțineți o masă omogenă. Acoperiți tortul cu glazură.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1