Tort rafinat “Degețelele doamnelor” – un desert irezistibil!

Surprinde-ți familia și oaspeții cu un tort rafinat și delicios. Tortul “Degețelele doamnelor” este un desert delicat, ideal pentru o aniversare sau un weekend minunat în familie. Se prepară foarte simplu, trebuie să aveți doar puțină răbdare la formarea biluțelor pufoase de aluat, care sunt scăldate în cremă de frișcă și arată spectaculos. Acest tort îi va cuceri cu siguranță pe cei dragi atât prin gustul său rafinat, cât și prin aspectul și decorul impresionant.

Ingrediente pentru aluatul opărit

– 150 g de unt

– 0.5 linguriță de sare

– 1.5 pahare de făină (200 g)

– 1.5 pahare de apă (370 ml)

– 6 ouă (5 ouă mari)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru cremă

– 500 g de smântână (am folosit frișcă de 33%)

– 1 pahar de zahăr pudră (130 g)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru glazură

– 50 g de ciocolată

– 1 linguriță de unt

– 1 linguriță de frișcă (de orice grăsime) sau un pic mai mult în cazul în care glazura este prea densă (am topit 30 g de ciocolată de 75%)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Aluatul. Turnăm apa într-o cratiță, adăugăm sarea și untul dat prin răzătoare. Puneți cratița la foc și aduceți la fierbere, după care presărați toată făina.

2. Încălziți masa la foc mic și amestecați continuu. Când aluatul începe să se ruleze într-o bilă și se desprinde ușor de marginile vasului, luați cratița de pe foc.

3. Lăsați aluatul să se răcească puțin și adăugați ouăle. Bateți ouăle cu furculița sau mixerul unul câte unul și adăugați-le în aluatul opărit.

4. Adăugați fiecare ou bătut în aluat numai după ce s-a încorporat cel anterior. Veți obține un aluat destul de moale, nici dens și nici prea lichid (în mod ideal ar trebui să se scurgă lent de pe spatulă sub formă de triunghi). În cazul în care aluatul va fi prea dens, el nu se va ridica, iar dacă va fi prea lichid, atunci se va desface în timpul coacerii.

5. Puneți aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puteți așeza aluatul cu o linguriță sau puteți face acest lucru cu un sac de patiserie (preferăm ca componentele de aluat opărit pentru acest tort să fie de mici dimensiuni, deoarece astfel va fi mai comod de servit, cu toate că coacerea va lua mai mult timp).

6. Dacă veți face biluțele de aluat de mici dimensiuni, atunci utilizați o seringă de cofetărie cu o duză cu un diametru mic. Faceți salamuri mici de aluat și tăiați-i cu un cuțit. Înmuiați cuțitul în apă ca să nu se lipească aluatul.

7. Așezați bucățelele de aluat în tavă la distanță între ele, deoarece în timpul coacerii vor crește în volum.

8. Coaceți timp de 15-20 de minute la temperatura de 200°C, după care reduceți temperatura la 180°C și coaceți până vor fi gata. În timpul coacerii nu deschideți ușa cuptorului cel puțin 20 de minute, ca să nu se lase aluatul, acest tip de aluat trebuie să se coacă bine, în caz contrar, aluatul se poate transforma într-o clătită.

9. Veți obține 3 tăvi cu bile pufoase.

10. Crema. Amestecați smântâna cu zahărul pudră.

11. Înmuiați bilele coapte în cremă și așezați-le una peste alta pe un platou în formă rotundă.

12. Dacă doriți ca tortul să arate mai estetic și geometric, așezați-l cu ajutorul unei forme rotunde detașabile (am folosit o formă rotundă cu diametrul de 25 cm).

13. Glazura. Topiți ciocolata, untul și smântâna la bain-marie sau în cuptorul cu microunde până la omogenizare. Încălziți amestecul de ciocolată foarte atent! Trebuie să obțineți o masă lichidă și omogenă de ciocolată. Decorați partea de sus a tortului cu glazură (am decorat cu ajutorului unui cornet din hârtie de pergament). Lăsați tortul să se îmbibe timp de aproximativ o oră.

Notă: Puteți pur și simplu să bateți frișca, separat bateți smântâna și zahărul pudră, după care le amestecați împreună cu frișca. Proporțiile de smântână și frișcă pot fi diferite și depind în primul rând de gusturile dumneavoastră.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1