Tort “Spartak” – o rețetă simplă și minunată!

Tortul “Spartak” este un desert delicios, care combină excelent blaturile gingașe din miere și ciocolată și crema de smântână și unt. Acest tort este incredibil de gustos și economic, dar are un gust unic și te cucerește prin simplitate și originalitate. Încercați să preparați acest tort minunat și veți fi înnebuniți de gustul delicios.

INGREDIENTE PENTRU BLAT

-350 g de făină

-150 g de zahăr

-30 g de cacao

-2 ouă

-5 g de bicarbonat de sodiu

-5 g de praf de copt

-70 g de miere

-100 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

-130 g de zahăr

-200 g de unt

-1 ou

-10 g de zahăr vanilat

-20 g de amidon

-350 g de smântână de 25 %

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ

-50 g de unt

-100 g de zahăr

-50 ml de lapte

-cacao

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Blatul. Presărați cacao și praful de copt în făina cernută, amestecați bine și puneți masa într-o parte. Spargeți ouăle într-un bol separat și bateți cu telul. Puneți untul într-o cratiță, presărați zahărul și turnați mierea.

2. Puneți cratița la bain-marie și amestecați până veți obține o masă omogenă. Turnați ouăle bătute, amestecând continuu. Presărați bicarbonatul de sodiu, amestecați bine și fierbeți masa timp de 10 minute, amestecând.

3. Luați masa obținută de la bain-marie și amestecați-o cu masa de făină și cacao. Amestecați atent și dați aluatul la frigider pentru 15 minute. Împărțiți aluatul rece în 8 bucăți. Presărați o farfurie cu făină și așezați deasupra bucățile de aluat.

4. Acoperiți cu folie alimentară și dați aluatul la frigider pentru 30 de minute.

5. Crema. Amestecați în cratiță: smântâna, zahărul, zahărul vanilat, amidonul și oul, amestecați bine. Puneți masa obținută la bain-marie și fierbeți, amestecând continuu, până nu va lăsa urme.

6. Luați crema de la bain-marie și puneți-o într-un bol, dați-o la rece, ca să se răcească complet.

7. Presărați masa cu făină, puneți o bucățică de aluat și întindeți-o într-un cerc cu grosimea de 2 mm. Mutați blatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, înțepați-l cu o furculiță și coaceți-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 8-10 minute. Tăiați blatul de diametrul dorit și puneți toate blaturile pe o farfurie, iar resturile în altă farfurie, mărunțiți-le sub formă de firimituri.

8. Puneți untul într-un bol și bateți cu mixerul timp de 5 minute. Adăugați treptat câte o lingură de cremă rece și bateți bine cu mixerul.

9. Asamblați tortul: ungeți platoul cu cremă și așezați primul blat, ungeți-l deasupra cu cremă. Procedați astfel cu toate blaturile.

10. Nu ungeți ultimul blat cu cremă. Ungeți doar părțile laterale.

11. Glazura: Presărați zahărul și cacao într-un bol, turnați laptele, amestecați bine și puneți masa la foc. Aduceți la fierbere, amestecând continuu și fierbeți timp de 2 minute după ce va începe să fiarbă, opriți focul, adăugați untul, amestecați bine și lăsați glazura să se răcească.

12. Turnați glazura rece deasupra tortului, decorați părțile laterale cu firimituri de blat. Dați tortul la frigider pentru 12 ore sau peste noapte, ca să se îmbibe bine.

Priviți modul de preparare pas cu pas în videoclipul de mai jos.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1