Tort “Spartak” – un desert care va transforma o zi obișnuită în una de sărbătoare!

Tortul “Spartak” este o combinație armonioasă de blaturi gingașe de miere și ciocolată, îmbibate cu cremă fiartă, care îi oferă tortului un gust unic. Acest desert este ușor de realizat și cu toate că este un tort destul de ieftin, acesta este foarte gustos și impresionează atât prin simplitate, cât și originalitate. Tortul “Spartak” va transforma o zi obișnuită în una de sărbătoare, cu bună dispoziție și clipe dulci.

Ingrediente pentru aluat

– 1 ou

– 2 linguri de lapte

– 150 g de zahăr

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

– 3 linguri de miere

– 50 g de unt

– 2 linguri de cacao

– 400 g de făină (sau mai puțin)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru cremă

– 500 ml de lapte

– 3 ouă

– 3 linguri cu vârf de făină

– 1 lingură cu vârf de amidon

– 1 pachețel de zahăr vanilat

– 150 g de zahăr

– 150 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Crema. Amestecați într-o cratiță (antiaderentă) toate ingredientele pentru cremă, cu excepția untului. Fierbeți crema la foc mic, amestecând continuu până se va îngroșa. Lăsați să se răcească la temperatura camerei.

2. Aluatul. Amestecați într-o cratiță antiaderentă toate ingredientele pentru aluat, cu excepția făinii și cacao. Fierbeți aluatul la foc mic până își va mări masa, timp de 10-15 minute. Luați cratița de pe foc și adăugați 2 linguri de cacao. Amestecați. Adăugați făina și amestecați aluatul. La început aluatul va fi foarte moale. Lăsați-l să se răcească timp de 20-30 de minute și va deveni mai dur.

3. Împărțiți aluatul în 5 părți. Întindeți bucățile de aluat sub formă de dreptunghi cu dimensiunile de 20*25 cm. Coaceți blaturile la 200 de grade timp de 5 minute. Deoarece blaturile sunt închise la culoare, nu veți observa când s-au rumenit, de aceea le coaceți timp de 5 minute, apoi în dependență de cuptor, veți observa dacă s-au copt sau mai trebuie ținute la cuptor încă 2-3 minute.

4. Bateți untul și adăugați câte puțină cremă, bătând compoziția continuu.

5. Ungeți cu cremă 4 blaturi. Așezați deasupra ultimul blat și acoperiți-l cu glazură caldă de ciocolată (am folosit 100 g de ciocolată și 1-2 linguri de ulei pe care le-am topit la bain-marie).

6. Lăsați tortul peste noapte la îmbibat. Cel mai bine să țineți tortul la frigider timp de câteva ore, ca să poată fi porționat frumos.

7. Tăiați dimineața marginile tortului cu un cuțit ascuțit și porționați-l, trasând deasupra câteva dungi de ciocolată cu lapte sau ciocolată albă.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1