Tort “Tiramisu” cu pandișpan- un desert extraordinar cu aromă de cafea!

Tortul “Tiramisu” este un desert cu gust deosebit și textură fină, destinat tuturor care doresc un deliciu remarcabil în momentele festive. Tortul este foarte aspectuos, cu pandișpan pufos, cu aromă de cafea și cremă delicată de frișcă și mascarpone.

Deasupra este decorat cu cremă de unt, iar părțile laterale cu cremă ganache de ciocolată, o combinație mai mult decât perfectă. Încercați neapărat acest desert uimitor și bucurați-i pe cei dragi!

Ingrediente

– 6 ouă

– 220-230 g de zahăr

– 150 g de făină

– 10 g de zahăr vanilat

– 10 g de praf de copt

– 500 g de mascarpone

– 350 ml de frișcă (de 30 %) + 100 ml pentru crema ganache

– 80 g de zahăr pudră

– 180 g de ciocolată neagră (pentru crema ganache)

– 10-20 g de unt (pentru crema ganache)

– cafea tare

– lichior (amaretto) după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Bateți ouăle cu zahăr până veți obține un amestec alb. Adăugați zahărul vanilat și făina cernută amestecată cu praful de copt. Bateți masa timp de 5-7 minute, până veți obține o mulțime de bule deasupra.

2. Turnați aluatul într-o formă rotundă tapetă cu hârtie de copt.

3. Coaceți pandișpanul la 170-180 de grade timp de aproximativ 25 de minute (în dependență de cuptor). Faceți testul scobitorii. Scoateți blatul pe un grătar ca să se răcească. Am folosit o formă mică (cu diametrul de aproximativ 20 cm), am împărțit aluatul în jumătate și am obținut 2 blaturi de pandișpan. Am tăiat fiecare blat în jumătate.

4. Bateți frișca pentru cremă.

5. Amestecați bine mascarponele (sau altă cremă de brânză) cu zahăr pudră.

6. Adăugați frișca bătută în mascarpone și amestecați atent cu o lingură sau spatulă până la omogenizare. Veți obține o cremă foarte gingașă și pufoasă.

7. Fierbeți cafeaua destul de tare și adăugați un pic de lichior (puteți să-l omiteți, este la fel de gustos).

8. Îmbibați fiecare blat cu cafea și ungeți deasupra cu un strat gros de cremă.

9. Asamblați tortul: cel mai bine să faceți acest lucru cu ajutorul unui suport sau forme detașabile, ca să fie mai drept.

10. Dați tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se îmbibe bine (cel mai bine peste noapte, va fi și mai gustos). Apoi scoateți forma și decorați tortul. Puteți să-l ungeți deasupra cu cremă de unt și să-l presărați cu cacao sau să-l decorați cu ciocolată neagră. Am acoperit părțile laterale ale tortului cu cremă ganache, iar deasupra cu cremă de unt.

11. Crema ganache: rupeți ciocolata în bucăți, aduceți frișca la fierbere (100 ml), n-o fierbeți și turnați-o peste ciocolată. Amestecați bine cu o lingură sau tel până la dizolvarea completă a ciocolatei. Adăugați o bucățică de unt și amestecați încă o dată. Lăsați crema să se răcească și dați-o la frigider pentru câteva minute, până va deveni mai densă.

12. Scoateți crema ganache din frigider și bateți-o cu mixerul până veți obține o masă asemănătoare cu mousse-ul.

13. Acoperiți părțile laterale ale tortului cu crema obținută, iar deasupra decorați cu cremă de unt, cu ajutorul unei seringi de patiserie.

14. Înainte de servire presărați tortul cu cacao. Tortul este foarte gingaș și îmbibat bine.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1