Aceste tort rămâne proaspăt chiar și 2 săptămâni! Un secret de la legendarul cofetar maghiar!

”Dobos torta” este un desert clasic a bucătăriei ungurești. Acesta este un tort deosebit de savuros și apetisant, cu condiția că este pregătit conform rețetei clasice, creată de Dobos Jozsef. În anul 1885 acest tort a creat o adevărată revoluție în arta culinară, fiind prezentat ca ”tortul ce rămâne proaspăt timp de 10 zile”. Acest desert a fost pe placul monarhului austro-ungar, în curând căpătând o popularitate imensă pe teritoriul Europei. Vă îndemnăm să pregătiți acest desert, cu o istorie bogată, în condiții casnice. Deși se prepară din cele mai accesibile ingrediente, acesta se obține deosebit de delicios.

INGREDIENTE

-13 ouă

-4 linguri ulei de floarea soarelui

-280 g de unt

-3 linguri pudră de cacao

-450 g de zahăr

-10 linguri de făină

-50 g de zahăr pudră

-0.5 linguriță de oțet

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți aluatul pentru 2 blaturi mari. Pentru fiecare blat veți avea nevoie de 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei vegetal și 5 linguri de făină. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu zahărul, iar gălbenușurile frecați-le cu uleiul vegetal. Încorporați gălbenușurile cu ulei în spuma de albușuri. Amestecați cu ajutorul unei spatule, fără prea mult efort, mișcând-o de sus în jos. Treptat, adăugați făina cernută și amestecați. Turnați aluatul într-o formă de copt, preventiv unsă cu ulei. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 220°C. Lăsați să se răcească. Pregătiți astfel 2 blaturi.

2. Tăiați fiecare blat de-a lungul, în 4 părți egale. Obțineți 8 blaturi.

3. Pregătiți crema: bateți 5 ouă cu 200 g de zahăr. Adăugați pudra de cacao și puneți crema la baia de aburi. Amestecând încontinuu, încălziți-o până se va îngroșa. Lăsați crema să se răcească puțin.

4. Bateți 250 g de unt (80%) cu zahărul pudră. Adăugați-l în cremă și amestecați.

5. Pregătiți glazura: la foc mic, caramelizați 100 g de zahăr, apoi adăugați 30 g de unt. Amestecați, până untul se va topi. Spre sfârșit, adăugați oțetul și amestecați. Astfel, glazura va fi mai lucioasă.

6. Tăiați un blat în 15 bucăți egale. Ungeți-le cu glazură, într-un tempou mai rapid. De altfel, glazura se va prinde.

7. Asamblați tortul: ungeți blaturile cu cremă și aranjați-le pe un platou. Ungeți cu cremă tortul deasupra și pe părțile laterale. Aranjați 15 porții de blat cu glazură pe tort. Dați tortul la frigider peste noapte.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1