Tortul „Spumă de lapte” — un desert incredibil de rafinat!

Vă prezentăm rețeta unui tort deosebit de gustos, care se prepară destul de ușor, din ingrediente disponibile. Fiecare gospodină, chiar și una începătoare, va reuși să-l gătească fără dificultate!

Acest desert minunat constă din 2 blaturi de ciocolată, un strat gros de cremă de lămâie, pregătită pe bază de griș și glazură de ciocolată. Gustul lui intens și bogat vă va cuceri de la prima îmbucătură!

INGREDIENTE (PENTRU O TAVĂ ROTUNDĂ, CU DIAMETRUL DE 24-28 CM):

Pentru aluat:

-160 g de făină;

-230 g de zahăr;

-50 g de pudră de cacao;

-130 g de unt;

-3 ouă medii;

-1/3-1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu;

-o linguriță de praf de copt.

Pentru cremă:

-75 g de griș;

-500 ml de lapte;

-120 g de zahăr;

-200 g de unt;

-o lămâie mare.

Pentru glazură:

-50 g de ciocolată;

-30 g de unt.

Greutatea tortului obținut este de 1.6 kg.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi cerneți-le printr-o sită măruntă.

2.Topiți untul și lăsați-l puțin să se răcească.

3.Bateți ușor ouăle, adăugând treptat zahărul. Apoi adăugați untul topit și mixați până la dizolvarea completă a zahărului.

4.Adăugați treptat ingredientele uscate și amestecați până la omogenizare (puteți să folosiți mixerul, dar aveți grijă să mixați aluatul rapid, doar până va deveni omogen). Aluatul obținut este destul de dens.

5.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Ungeți-i pereții cu unt și presărați-i cu făină, scuturând excesul. Noi am folosit o tavă cu pereți detașabili și diametrul de 24 cm.

6.Transferați aluatul în tava pregătită, răspândindu-l uniform.

7.Coaceți-l timp de aproximativ 40 minute, până când scobitoarea va ieși uscată din interiorul lui, în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

8.Lăsați blatul obținut să se răcească puțin în tavă. Apoi scoateți-l din ea și lăsați-l să se răcească complet pe grătar.

9.După aceasta tăiați-l în jumătate (în direcție longitudinală).

10.Pregătiți crema: lăsați untul la temperatura camerei, ca să se înmoaie.

11.Acoperiți lămâia cu apă clocotită și puneți-o deoparte pentru o anumită perioadă de timp.

12.Amestecați grișul cu laptele rece, turnat într-o cratiță. Puneți vasul pe foc și, amestecând continuu, fierbeți-i conținutul până veți obține un terci dens (timp de 3-5 minute din momentul clocotirii).

13.Transferați terciul de griș într-un bol și lăsați-l să se răcească.

14.Între timp pregătiți lămâia: scoateți-o din apă și uscați-o. Dați-i partea galbenă a cojii prin răzătoarea mică. Curățați-o de partea albă a cojii și divizați-o în feliuțe. Curățați feliuțele de lămâie de pielițe și sâmburi.

15.Apoi pasați pulpa lămâii cu blenderul, adăugând treptat zahărul.

16.Adăugați piureul obținut și coaja de lămâie în bolul cu terciul, care s-a răcit parțial. Pasați totul cu blenderul până la omogenizare.

17.Gustați crema obținută: dacă nu este suficient de dulce, mai adăugați zahăr, iar dacă nu este destul de acrișoară, adăugați puțină sare de lămâie. Lăsați-o să se răcească complet, până la temperatura camerei.

18.Bateți untul moale cu blenderul până va deveni pufos. Apoi continuați să-l mixați, adăugând treptat crema de griș. Bateți crema doar până la omogenizare: dacă este bătută excesiv, ea poate să se taie. Crema obținută este destul de densă, își menține bine forma și are un gust foarte plăcut.

19.Asamblați tortul: puneți jumătatea inferioară a blatului pe un platou, în interiorul unui inel reglabil (puteți să utilizați inelul de la tava, în care l-ați copt). Răspândiți uniform crema obținută pe suprafața lui (dacă considerați că stratul de cremă este prea gros, puteți să pregătiți doar jumătate de porție).

Crema este destul de densă și nu se răspândește. De aceea, puteți să nu folosiți inelul în timpul asamblării tortului. Însă utilizarea acestuia vă garantează obținerea unui tort îngrijit și aspectuos.

20.Așezați jumătatea superioară a blatului pe suprafața stratului de cremă și presați-l puțin.

21.Dați tortul la frigider pentru 1-1.5 ore. Astfel stratul de cremă va deveni mai stabil și mai dens.

22.Înainte de a îndepărta inelul din jurul tortului, separați-le cu ajutorul unui cuțit ascuțit.

23.Pregătiți glazura: puneți untul și ciocolata ruptă în bucățele într-un bol termorezistent. Încălziți-le pe bain-marie până la omogenizare.

24.Turnați glazura pe suprafața tortului și răspândiți-o uniform cu ajutorul unei linguri, realizând mișcări circulare.

25.Dați tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se pătrundă și să se închege glazura. Porționați-l și serviți-l!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

1