Totul ce trebuie să știe un grădinar începător despre plantarea și creșterea castraveților!

Sezonul muncii în grădină a început deja. Toți au plantat cartofi? Este timpul să faceți paturile. Ar trebui să acordați atenție și la castraveți. Cel ce nu le crește într-o seră, plantează acum semințe de castraveți în pământ. Cel mai bun moment pentru plantarea castraveților este mijlocul lunii mai, când temperatura aerului atinge 15 °C. Înainte de plantare, trebuie să pregătiți solul, să-l săpați, să-l fertilizați cu îngrășăminte de grajd și apoi să pregătiți semințele.

Cum să îngrijiți castraveții

Puneți semințele de castraveți pe plasă de tifon sau o simplă cârpă. Apoi, pliați țesătura în jumătate și umeziți-o cu apă caldă. Acest lucru se face pentru ca semințele să încolțească. Nu toate semințele vor începe să încolțească, unele vor fi goale, altele vor putrezi. Cele din urmă trebuie aruncate.

Verificați periodic dacă există suficientă umiditate și mai udați puțin materialul, dar să nu plutească semințele în apă. Păstrați-le la un loc cald, cu temperatura de peste 20°C, timp de 3-5 zile.

Cum să plantați semințe de castraveți corect?  

Plantați semințele bune în copci rotunde sau paturi lungi. Faceți paturile de grădină cu o sapă. Distanța dintre paturi ar trebui să fie de cel puțin 40 cm, ținând cont de faptul că castraveții în viitor vor crește bine și se vor prelungi în spațiu.

Puneți semințe la o adâncime de 5 cm și la o distanță de 20 cm una de cealaltă. Apoi, acoperiți paturile cu pământ și udați-le cu apă.

Dacă plantați semințele de castraveți în copci, atunci puneți câte două semințe. Adâncimea copcii ar trebui să fie de aproximativ 5 cm, iar distanța dintre copci – 60 cm.

Nu cultivați castraveții într-un singur loc mai des de 1 dată în 5 ani, altfel vor fi foarte bolnavi. Ar fi frumos să le plantați acolo unde au crescut anul trecut roșiile, porumbul, mazărea și cartofii.

Paturile de castraveți ar trebui să fie întotdeauna curățate de buruieni. În primele 3 săptămâni, în timp ce plantele sunt mici, săpați cu atenție solul până la o adâncime de 5 cm. În viitor, o dată pe săptămână. Dacă pe unele locuri a paturilor nu e comod să săpați buruianul, smulgeți-l cu mâna.

În timpul creșterii, castraveții au nevoie de multă apă. Dacă este posibil, irigați cu apă caldă. Înainte de înflorire – la fiecare 6-8 zile, în timpul fructificării – la fiecare 3-4 zile. Însă n exagerați – dacă plouă, nu mai udați.

Cultivând castraveți, este necesar să le aprovizionați cu nutrienți în mod regulat, să-i fertilizați cu îngrășăminte organică și minerală.

Pentru prima dată, castraveții trebuie hrăniți în perioada de înflorire. În 10 l de apă, diluați o lingură de uree, superfosfat, sulfat de sodiu și un pahar de mullein. Turnați câte un pahar cu soluție la fiecare plantă.

Încă de vreo patru ori ar trebui să hrăniți castraveții în perioada de fructificare cu următoarea soluție: diluați o lingură de Amia (azot, fosfor și potasiu) cu un pahar de găinaț de pasăre în 10 l de apă. Turnați câte un litru de soluție la fiecare plantă.

După formarea a 6-7 frunze, tulpinile principale ale castraveților trebuie să fie ciupite pentru a stimula ramificarea plantelor și pentru a crește productivitatea acestora. De asemenea, fiecare plantă trebuie legată. La o distanță de 10 cm de la rădăcină, înfigeți un băț în pământ și legați tulpina de el.

Deseori castraveții suferă de diverse patologii. Cele mai frecvente dintre acestea sunt putregaiul rădăcinii și îngălbenirea prematură a frunzelor. Acestea pot fi combătute cu remedii populare.

Putregaiul rădăcinii apare datorită udării plantelor cu apă rece, umidității excesive a solului și temperaturii ridicate. Fisurile care s-au format în acest timp trebuie tratate cu soluție de iod. Se amestecă 1 litru de lapte cu 20 g de săpun de rufe ras, 30 de picături de iod, 10 l de apă. Procesarea trebuie efectuată la fiecare 10 zile.

Cum să tratați castraveții? 

Frunzele îngălbenite trebuie pulverizate cu o soluție de zer sau chefir (2 l la 10 l de apă). În paralel, se poate să udați castraveții cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Nu uitați să recoltați castraveții la timp. Castraveții scot multă energie din plantă și împiedică dezvoltarea noilor castraveți dacă nu sunt culeși. Astfel, castraveții cresc la dimensiuni uriașe și devin apoși și fără gust. Este optim să culegeți castraveții tineri la fiecare 4 zile.

O roadă bogată să aveți!

1