Prepararea aluatului deseori se dovedește a fi o provocare pentru multe gospodine. În funcție de felul de mâncare ales, mereu depunem maxim efort pentru un rezultat de succes. Deși indicațiile din rețetă contează foarte mult, există unele trucuri care ne ajută să pregătim de fiecare dată un aluat foarte bun. Vă invităm să descoperiți mai jos cele mai utile dintre acestea:
1. Adăugați întotdeauna amidonul de cartofi diluat în aluat – chiflele vor fi pufoase și moi chiar și a doua zi. Principala condiție pentru prăjitura delicioasă – un aluat pufos, bine crescut în volum: făina pentru aluat trebuie numaidecât să fie cernută. Astfel impuritățile vor fi îndepărtate, iar făina se va îmbogăți cu oxigen.
2. În orice aluat (cu excepția celui pentru pelimeni, foietaj și fărâmicios), adică aluatul pentru plăcinte, clătite, pâine, oladii – adăugați întotdeauna aproximativ 1 lingură plină de griș la 0.5 litru de lichid. Călugărițele ne-au învățat: ”înainte, cea mai bună pâine a fost coaptă din cereale. Aceasta nu se usucă mult timp, era pufoasă și aerată. Adăugați griș și veți avea întotdeauna o coptură bună.” Este un sfat de neprețuit.
3. Adăugați la aluat, în afară de lapte, o jumătate de pahar de apă carbogazoasă. Diluați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în 1/2 lingură de apă și stingeți-l cu puțin acid citric sau oțet. Coptura într-adevăr se dovedește a fi super!
4. Când gătiți aluatul, la bucătărie, nu ar trebui să existe curent: contribuie la formarea unei cruste foarte dense pe orice coptură.
5. La frământarea aluatului cu drojdie, toate produsele trebuie să fie la temperatura camerei. Alimentele din frigider încetinesc creșterea aluatului.
6. Pentru patiseria cu drojdie, lichidul trebuie să fie întotdeauna încălzit până la 30-35 °C, deoarece ciupercile de drojdie din lichidul care are o temperatură mai scăzută sau mai mare își pierd proprietățile.
7. Când frământați aluatul, mâinile trebuie să fie uscate.
8. Înainte de a da prăjitura la cuptor, lăsați-o timp de 15 – 20 de minute. Dacă nu veți face acest lucru, coptura nu va crește frumos și se va coace o lungă perioadă de timp.
9. Prăjiturile în tavă se dau la cuptor la un foc mediu, altfel umplutura poate să se usuce.
10. În aluatul cu drojdie, cel mai bine este să adăugați untul la temperatura camerei, tăiat bucăți, dar nu topit, deoarece acesta face structura aluatului mai grea.
11. Coptura gătită cu lapte este mai gustoasă și mai aromată. Crusta după coacere este strălucitoare și are o culoare frumoasă.
12. Drojdia pentru aluat trebuie să fie proaspătă, cu un miros plăcut de alcool. Verificați drojdia preventiv. Pentru a face acest lucru, pregătiți o mică porție de maia. Dacă după 30 de minute nu apar crăpături, atunci calitatea drojdiei nu este bună.
13. Dacă exagerați cu cantitatea zahărului în aluat, coptura se ”rumenește” rapid și chiar poate arde. Fermentarea aluatului cu drojdie încetinește, iar coptura se dovedește a fi mai puțin pufoasă.
14. Grăsimile, aduse până la consistența smântânii, se adaugă la sfârșitul frământării aluatului. Datorită acestui truc fermentația se va îmbunătăți.
15. Pentru a obține o coptură mai fină, pufoasă și moale, adăugați în aluat numai gălbenușuri.
16. Prăjiturile înalte se dau în cuptor la temperaturi joase, pentru a fi coapte uniform.
17. Aluatul pentru o plăcintă se întinde într-un blat cât mai subțire, astfel încât gustul umpluturii să se simtă bine.
18. Pentru ca partea inferioară a tortului să fie uscată, presărați ușor blatul cu puțin amidon, apoi răspândiți umplutura.
19. Nici aluatul nici maiaua nu ar trebui lăsate prea mult timp, deoarece poate scădea calitatea aluatului. Este suficient de ținut aproximativ până la 3 ore și neapărat la un loc cald.
20. Copturile din aluat cu drojdie pot fi unse cu niște lapte, înainte de coacere, iar la dorință presărate cu sare, mac, chimen.
21. Prăjiturile cu umplutură, înainte de coacere se ung cu un ou bătut, lapte sau puțin zahăr dizolvat în apă. Datorită acestui fapt, pe suprafața prăjiturii apare un luciu apetisant. Dar, totuși cel mai bine este să ungeți prăjitura cu gălbenușuri bătute.
22. Prăjiturile care sunt decorate cu zahăr pudră, preventiv ar trebui unse cu puțin unt. Veți obține o prăjitură și mai aromată.
23. Prăjitura unsă cu albuș de ou, va dobândi o crustă strălucitoare în timpul coacerii.
24. Cu cât este mai mare cantitatea de grăsimi în aluat și mai puțin lichid, cu atât produsele sunt mai fărâmicioase.
25. Dacă în aluat veți adăuga prea mult bicarbonat de sodiu, veți obține o coptură mai întunecată și cu un miros neplăcut.
26. E mai simplu să întindeți un blat din aluat, dacă veți înfășura făcălețul într-un prosop.
27. Dacă aluatul este prea lichid, puneți-l pe un fragment de hârtie de copt, apoi lucrați cu el.
28. Prăjiturile preparate din aluat fărâmicios, ar trebui scoase din forma de copt doar după ce se răcesc complet.
29. Înainte de a adăuga stafidele în aluat, ar trebui mai întâi presărate cu puțină făină.
30. Sarea este întotdeauna adăugată la făină numai atunci după ce maiaua s-a fermentat.
31. Dacă aluatul a crescut deja și nu aveți timp să-l dați la cuptor, acoperiți aluatul cu un prosop de hârtie bine umezit.
32. Prăjitura fierbinte nu ar trebui tăiată imediat. Dar dacă este extrem de necesar, încălziți bine cuțitul în apă fierbinte, ștergeți-l rapid și tăiați deliciul imediat.
33. Dacă prăjitura nu se scoate din formă, folosiți ața culinară, despărțind-o de fund.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!