Trucuri utile pentru un aluat perfect. Secretele pe care trebuie să le cunoască fiecare gospodină!

Fiecare gospodină cunoaște câteva trucuri culinare, care o ajută să gătească bucate perfecte și delicioase. De această dată echipa Bucătarul.eu vă oferă 33 de sfaturi care vă vor ajuta să obțineți un aluat reușit și să preparați cele mai gustoase plăcinte, chifle și prăjituri de casă.

Descoperind aceste trucuri, prepararea aluatului nu o să vă mai dea bătăi de cap și veți petrece cu plăcere timpul în bucătărie.

TRUCURI PENTRU ALUAT PERFECT

1. Adăugați mereu în aluat amidon de cartofi diluat – chiflele și plăcintele vor fi pufoase și moi chiar și a doua zi. Regula principală pentru plăcinte delicioase – aluatul pufos și dospit: făina trebuie cernută, fiindcă astfel se înlătură impuritățile și se îmbogățește cu oxigen.

2. În orice tip de aluat, cum este cel pentru plăcinte, clătite, pâine, oladii (excepție fac: aluatul pentru colțunași, foietaj, fiert, sfărâmicios) se adaugă la 0.5 l de lichid – o mână de griș (aproximativ o lingură cu vârf). Călugărițele ne-au învățat: “Înainte cea mai calitativă pâine se cocea din făină cu multe cereale. Aceasta era proaspătă și pufoasă mult timp. Astfel de făină nu se mai găsește. Acum adăugați o mână de griș și veți avea mereu produse reușite”.

3. În afară de lapte, adăugați în aluat 0.5 pahar de apă minerală sau puteți dizolva 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în 0.5 pahar de apă și stingeți-l cu sare de lămâie sau oțet. Produsele de patiserie vor arăta extraordinar, vor fi pufoase chiar și a doua zi.

4. Evitați aerul rece când faceți aluatul, deoarece acesta va provoca formarea unei cruste groase pe plăcintă.

5. Atunci când frământați aluatul dospit, trebuie să folosiți toate ingredientele calde sau la temperatura camerei, deoarece produsele din frigider încetinesc creșterea aluatului.

6. Pentru produsele cu drojdie, lichidul trebuie să fie încălzit mereu până la temperatura de 30-35 ºС, fiindcă ciupercile de drojdie în lichidul cu o temperatură mai ridicată sau scăzută își pierd activitatea.

7. Atunci când adunați aluatul, trebuie să aveți mâinile uscate.

8. Înainte de a da produsele la cuptor lăsați-le să crească timp de 15-20 de minute. Înainte de coacere aluatul trebuie să crească deplin, în caz contrar, aluatul nu se va ridica și plăcintele nu se vor coace bine.

9. Coaceți plăcintele pe tavă la foc mediu pentru a evita uscarea umpluturii.

10. Se recomandă de adăugat în aluat untul în stare solidă (aluat dospit și nedospit), fiindcă untul topit înrăutățește structura aluatului.

11. Plăcintele pregătite pe bază de lapte sunt mai gustoase și aromate, iar după coacere crusta va străluci și va avea o culoare frumoasă.

12. Drojdia pentru aluat trebuie să fie proaspătă și cu miros plăcut. Verificați drojdia din timp. Pentru aceasta pregătiți puțină maia și presărați-o cu un strat de făină. Dacă după 30 de minute nu vor apărea fisuri, atunci drojdia este de o calitate joasă.

13. Excesul de zahăr în aluat provoacă “rumenirea” mai devreme a plăcintelor, chiar și arderea lor. Se încetinește fermentarea aluatului cu drojdie și plăcintele vor fi mai puțin pufoase.

14. Adăugați grăsimile moi de consistența smântânii la sfârșitul frământării aluatului sau în timpul adunării lui, astfel se va îmbunătăți fermentarea aluatului.

15. Prăjiturile pregătite vor fi mai fine și sfărâmicioase, dacă veți adăuga în aluat doar gălbenușurile.

16. Prăjiturile înalte se coc la foc mic pentru coacerea uniformă.

17. Întindeți aluatul pentru plăcinte cât mai subțire, dacă le veți coace în tavă, astfel se va simți mai bine gustul umpluturii.

18. Pentru ca partea de jos a prăjiturii să fie uscată, presărați puțin amidon pe primul strat și pe urmă puneți umplutura.

19. Atât aluatul, cât și maiaua nu trebuie să crească prea mult timp, deoarece se înrăutățește calitatea aluatului. Sunt suficiente 3 ore, aluatul și maiaua trebuie să stea neapărat la cald.

20. Puteți unge plăcintele dospite cu lapte, la dorință, le puteți presăra deasupra cu sare, mac, chimen.

21. Înainte de coacere plăcintele se ung cu ou bătut, lapte sau apă cu zahăr. Astfel plăcintele vor căpăta un luciu apetisant. Un luciu mai pronunțat se obține cu gălbenuș de ou.

22. Prăjiturile presărate cu zahăr pudră pot fi unse și cu unt – acesta le va da o aromă plăcută.

23. Prăjiturile unse cu albuș de ou în timpul coacerii vor avea o crustă rumenită și lucioasă.

24. Cu cât aluatul conține mai multe grăsimi și mai puține lichide, cu atât mai sfărâmicioase vor fi produsele.

25. Dacă în aluat veți adăuga bicarbonat de sodiu, prăjitura va deveni de culoare întunecată și cu miros neplăcut.

26. Veți întinde aluatul subțire mai ușor, dacă veți înveli sucitorul într-un prosop curat.

27. Dacă aluatul este prea umed, atunci puneți deasupra o hârtie de copt și întindeți-l cu ajutorul acesteia.

28. Prăjiturile din aluat sfărâmicios se scot din formă după ce s-au răcit.

29. Puneți stafidele în aluat numai după ce le-ați trecut prin făină.

30. Adăugați sarea în aluat numai după ce maiaua a fermentat.

31. Dacă aluatul este gata și nu aveți timp să-l dați la cuptor, atunci acoperiți-l cu o hârtie înmuiată în apă și scuturată.

32. Nu tăiați prăjitura fierbinte. Dar dacă este necesar, atunci încălziți cuțitul în apă fierbinte, ștergeți-l repede și tăiați.

33. Dacă nu puteți scoate prăjitura din tavă, atunci scoateți-o cu ajutorul aței.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1