Varză crocantă pentru iarnă – sănătate pentru întreaga familie!

Vă prezentăm o rețetă de varză deosebit de delicioasă, în stil georgian. În Georgia aceasta poartă denumirea de ”Mjave Kombosto”, fiecare regiune având rețeta sa de preparare. Aceasta diferă prin cantitatea de verdeață, tipul de sfeclă și cantitatea de ardei iute. În procesul marinării, varza nu doar își păstrează toate proprietățile benefice, ci și capătă altele noi. În conținutul acesteia se dublează cantitatea de enzime și vitamine, precum: А, В1, В2, В3, В6, К, Р, U și C. Este o gustare cu nivel caloric redus, fiind perfectă pentru a fi servită de sine stătător sau cu felurile de mâncare cu carne.

INGREDIENTE

– 3 kg de varză

– 1.5 kg de sfeclă

– 3 ardei iuți (dacă nu preferați varza picantă, folosiți doar 1 ardei iute)

– 2 căpățâni de usturoi

– 2 legături frunze de țelină

– 3 linguri de sare

– 2 l de apă

– boabe de piper negru după gust

– 10 boabe de ienibahar

– frunză de dafin

– 3 cuișoare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Deoarece în rețetă se folosește marinata rece, pregătiți-o din timp. Fierbeți apa și adăugați în cratiță sarea, piperul, cuișoarele și frunza de dafin. Potriviți cu sare după gust. Lăsați marinata să se răcească.

2. Tăiați varza felii, cu tot cu cotor. Tăiați sfecla rondele subțiri. Pentru un aspect mai apetisant a produsului finit, alegeți verze mai mari. 

3. Curățați usturoiul și tăiați-l felii. Tăiați ardeiul rondele. Pregătiți o cratiță mai adâncă și aranjați în aceasta legumele, în straturi, precum urmează: câteva rondele de sfeclă, varza, iarăși sfecla, usturoi și ardei, apoi câteva crenguțe de țelină (preventiv pisați-le puțin cu mâna). Alternați astfel straturile până veți umple cratița. Ultimul strat trebuie să fie cu sfeclă.

4. Turnați în cratița marinata (la temperatura camerei), astfel încât aceasta să acopere legumele complet. Acoperiți legumele cu un capac sau cu o farfurie. Puneți o greutate deasupra. Lăsați să se marineze timp de 3 zile (o puteți lăsa chiar și la bucătărie). Peste 48 de ore gustați marinata. La necesitate, mai adăugați sare.

5. După 3 zile, dați cratița cu legume la frigider. Lăsați-o în frigider pentru 2 zile. Serviți varza ca atare, sau tocați-o mărunt și potriviți-o cu ulei.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!