Cele mai bune rețete din vinete! Descoperiți 2 rețete noi.

În bucătăria tradițională georgiană vinetelor li se atribuie un rol principal, acestea fiind nu mai puțin populare decât carnea de miel. Se întâlnesc o mulțime de rețete cu vinete, acestea fiind coapte, marinate, prăjite sau fierte. Evident, orice fel de mâncare cu vinete este completat cu multă verdeață. Aceasta oferă felurilor de mâncare o aromă aparte, îmbogățind-o cu vitamine. Dacă doriți să diversificați puțin meniul de fiecare zi, descoperiți magia bucătăriei georgiene. Familia va fi încântată.

Rețeta Nr.1 – Buglama cu vinete 

”Buglama” cu vinete reprezintă un fel de mâncare din carne și legume înăbușite. Deși este un fel de mâncare tradițional georgian, acesta mai poate fi întâlnit în bucătăria națională a altor țări, precum cea din Azerbaidjan. Este un fel de mâncare ce se prepară foarte simplu. Tot de ce aveți nevoie este doar să tăiați legumele și să le puneți la fiert. Deși în Georgia acesta este considerat a fi felul întâi, se prepară cu o cantitate minimă de apă. Tradiționalul condiment georgian utsho-suneli reprezintă schinduf albastru măcinat, ce oferă felului de mâncare o aromă fină de nuci. Deoarece aceasta nu este atât de des întâlnită în comerț, o puteți înlocui cu orice alt condiment după gust.

INGREDIENTE

-4 vinete mari

-4 cartofi mari

-600 g de carne (cel mai bine e să fie de miel)

-2 ardei grași

-2 roșii

-2 cepe

-1 morcov

-1 ardei iute

-3 căței de usturoi

-2 pahare de supă sau apă

-coriandru

-mărar

-busuioc

-sare

-utsho-suneli (sau alte condimente după gust)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Tăiați carnea bucăți mici. Curățați și spălați cartofii. Tăiați-i felii. Curățați morcovul și dați-l prin răzătoare.

2. Spălați vinetele și tăiați-le rondele. Curățați și tăiați ceapa jumătăți de rondele. Spălați roșiile și tăiați-le cuburi sau rondele. Tăiați ardeiul gras felii sau pai.

3. Aranjați ingredientele într-un ceaun, în straturi, precum urmează: carnea, cartofii, vinetele, puțină sare, ceapa, sare, roșiile, morcovul ras și ardeiul gras. Umpleți ceaunul.

4. Turnați în ceaun supa sau apa. Puneți ceaunul pe foc și aduceți conținutul până la fierbere. Acoperiți ceaunul cu un capac și faceți focul mic. Fierbeți timp de 2 ore.

5. Cu 10 minute înainte ca să fie gata, adăugați condimentele: utsho-suneli, usturoiul tocat, verdeața tocată și ardeiul iute tocat mărunt. Dacă e necesar, mai adăugați sare.

Rețeta Nr.2 – Aperitiv din vinete în stil georgian

Acest aperitiv se prepară din vinete coapte, de aceea este bine să folosiți legume mai mari. În timpul coacerii acestea își reduc considerabil din dimensiuni.

INGREDIENTE

-2 vinete mari

-1 ceapă

-150 g miez de nuci

-3 căței de usturoi

-coriandru

-mărar

-1 lămâie mică (sucul)

-0.5 linguriță de busuioc

-0.5 linguriță de khmeli-suneli

-ardei iute după gust

-sare

-1 priză de zahăr

-boabe de rodie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Preîncălziți cuptorul până la temperatura de 200°C. Coaceți vinetele întregi, timp de 40-45 de minute.

2. Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească. Decojiți-le. Tocați miezul cu un cuțit.

3. Curățați și tocați ceapa cu usturoiul. Adăugați sucul de lămâie, condimentele, sarea și zahărul. Amestecați.

4. Tocați miezul de nuci cu ajutorul unui robot de bucătărie sau dați-le prin mașina de tocat carne.

5. Adăugați vinetele tocate și iarăși amestecați. Dați masa obținută la frigider pentru 12 ore. Serviți aperitivul presărat cu boabe de rodie.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1