O rețetă de pilaf deosebit de delicios, după o rețetă orientală. Merită încercat!

Bucătăria tradițională uzbecă se caracterizează printr-o mare varietate de feluri de mâncare cu carne, la care se folosesc foarte multe condimente naturale. Pilaful este una din cele mai tipice mâncăruri pentru poporul uzbec. Există zeci de variante a acestuia, tipul determinându-se de particularitățile regiunii și perioada anului. Vă prezentăm o variantă de pilaf caracteristică regiunii de Est al țării, în special pentru orașul Samarcand. Cu o combinație de perfectă de ingrediente și condimente bine echilibrate, acest pilaf va cuceri chiar și cel mai iscusit gurmand.

INGREDIENTE

-1 kg carne de miel sau de porc

-500 g de orez șlefuit, cu bob rotund (sau cu bob lung)

-500 g de ceapă

-700-800 g de morcov

-150 ml ulei de măsline (sau alt ulei vegetal)

-0.25 g de turmeric

-1 linguriță de zira (chimen)

-sare

-piper negru măcinat

-1 căpățână de usturoi

-100 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Tăiați carnea cuburi, cu latura de 5 cm.

2. Puneți un ceaun pe foc. Turnați ulei și încingeți-l bine. Adăugați carnea în ceaunul bine încins (când veți adăuga carnea în ceaun, aceasta să se înălbească imediat. Doar în acest fel, carnea va rămâne suculentă). Prăjiți carnea până se va rumeni.

3. Curățați ceapa și tăiați-o jumătăți de rondele. Adăugați ceapa în ceaun și amestecați.

4. Curățați morcovul și tăiați-l pai. Adăugați-l în ceaun și amestecați. Prăjiți timp de câteva minute.

5. Adăugați în ceaun semințele pisate de zira (pentru a păstra aroma, pisați-le înainte de a le adăuga în ceaun) și sarea (puțin mai multă decât de obicei). Nu vă fie frică să exagerați cu sarea, deoarece orezul nu-l veți mai săra.

6. Spălați bine orezul, până apa va rămâne transparentă.

7. Turnați în ceaun apă caldă (aceasta trebuie să acopere carnea și legumele). Amestecați.

8. Adăugați în ceaun stafidele, turmericul, piperul negru măcinat și căpățâna întreagă de usturoi (îndepărtați puțin doar coaja de deasupra). Focul trebuie să fie la putere maximă. Amestecați periodic.

9. Gătiți până apa se va evapora. Turnați în ceaun orezul spălat și uniformizați-l.

10. Turnați în ceaun apa. Pentru ca apa să acopere cât mai uniform orezul, turnați-o printr-un glisor. Respectați proporția de 1.5 pahar de apă pentru 1 pahar de orez.

11. Păstrați focul mare și aduceți apa până la fierbere. Cu ajutorul unui cuțit, înfigeți orezul de câteva ori (până la fundul ceaunului), astfel încât apa să fiarbă asemenea unor gheizere. Fierbeți până apa se va evapora. Gustați orezul – dacă este uscat, mai adăugați apă și aduceți până la fierbere.

12. Uniformizați stratul de orez. Înfigeți-l de câteva ori cu un cuțit și acoperiți-l cu o farfurie.

13. Înfășurați capacul cu un prosop și acoperiți ceaunul. Prosopul va absoarbe aburii.

14. Faceți focul foarte mic și gătiți pilaful timp de 30 de minute.

15. Îndepărtați capacul și farfuria. Gustați orezul (nu de la margine, ci din mijloc). Dacă orezul este încă crud, mai adăugați puțină apă și acoperiți-l. Gătiți timp de încă 10-15 minute.

16. Îndepărtați capacul și farfuria. Amestecați bine pilaful și îndepărtați căpățâna de usturoi. Serviți pilaful pe un platou mare sau în porții individuale. Aranjați deasupra câteva bucăți de carne și usturoi.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1