“Verdens Beste” – cea mai bună prăjitură din lume!

“Verdens Beste” este un desert norvegian, care a fost votat în anul 2002 cea mai bună prăjitură din lume, devenind astfel prăjitura națională a Norvegiei. Legenda spune că un proprietar de cafenea din nordul Norvegiei, din regiunea

Kvæfjord, a cumpărat în anii ’30 rețeta acestei prăjituri cu 200 coroane daneze, o sumă foarte mare de bani la vremea aceea. Rețeta a devenit celebră și s-a răspândit în întreaga Norvegie, fiind servită la ocazii speciale. Vă recomandăm cu drag această rețetă.

Ingrediente pentru pandișpan

– 100 g de unt moale

– 100 g de zahăr

– 4 gălbenușuri de ou

– 3 linguri de lapte

– 100 g de făină

– 2 lingurițe de praf de copt

– 1 linguriță de zahăr vanilat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru bezea

– 4 albușuri

– 200 g de zahăr

– 150 g de migdale

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru cremă

– 300 g de frișcă

– 1 plic de aromă de rom (esență de rom) sau zahăr pudră cu aromă de vanilie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Pandișpanul. Bateți toate ingredientele pentru blat până la omogenizare. Mai întâi bateți untul cu zahăr, apoi adăugați laptele și gălbenușurile, după care făina, praful de copt și zahărul vanilat.

2. Tapetați tava cu hârtie de copt și distribuiți aluatul într-un strat subțire. Dacă aveți 2 forme identice, rotunde sau dreptunghiulare, atunci coaceți 2 blaturi în același timp.

3. Bezeaua. Bateți albușurile cu zahăr până veți obține o bezea densă.

4. Distribuiți bezeaua deasupra pandișpanului și presărați migdalele. Puneți forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute.

5. Bezeaua va crește în dimensiune. Lăsați tortul să se răcească un pic.

6. Bateți crema ușor cu zahăr pudră, să nu fie prea densă.

7. Dacă ați preparat 2 blaturi, atunci așezați un blat pe un platou, ungeți-l deasupra cu cremă și acoperiți-l cu al doilea blat. Dacă ați preparat un singur blat, atunci tăiați-l în 2 părți egale. Puteți servi prăjitura imediat, dar va fi mai gustoasă, dacă o veți lăsa puțin să se îmbibe.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1