Vă propunem să încercați cea mai reușită rețetă de gustare din vinete, care este absolut delicioasă, se prepară din multe legume, astfel are o savoare și un gust desăvârșit. Usturoiul aromat și crenguțele de țelină completează și accentuează gustul incredibil al vinetelor. Vinetele sunt moderat de picante și extrem de aromate – o gustare ușoară și delicioasă, care poate fi servită cu pâine sau diverse garnituri. Decorați gustarea cu verdeață proaspătă și savurați-o cu plăcere alături de cei dragi.
INGREDIENTE
– 3 kg de vinete
– 0.5 kg de ardei grași
– 700 g de roșii
– 1 legătură mare de țelină
– 2-3 căpățâni de usturoi
– 3 cepe medii
– 1 ardei iute
– 1 pahar de ulei (aproximativ 200 ml)
– 170 ml de oțet de 9 %
– 3 l de apă
– 3 linguri cu vârf de sare
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Spălați legumele și tulpinile de țelină sub un jet de apă și lăsați-le să se scurgă.
2. Alegeți vinetele de aproximativ aceeași mărime, ca bucățile tăiate să fie aproape egale. Cele mai potrivite vinete sunt cele care au lungimea de aproximativ 15 cm.
3. Tăiați vinetele bucăți mari (felii). Curățați vinetele și tăiați capetele. Tăiați-le în 2 jumătăți, apoi fiecare jumătate în sferturi. Puneți vinetele într-un bol adânc.
4. Curățați ardeii de tulpini și semințe, tăiați-i în jumătate, apoi semi-rondele. Puneți-i într-un bol separat.
5. Tăiați roșiile și cepele semi-rondele cu grosimea de aproximativ 3-4 mm și puneți-le în boluri separate.
6. Tăiați ardeiul iute fâșii.
7. Curățați usturoiul și puneți-l într-un bol.
8. Tăiați tulpinile de țelină cu cuțitul.
9. Pregătiți uleiul și oțetul.
10. Turnați într-o cratiță mare 3 l de apă, adăugați sarea și aduceți la fierbere. După ce apa a început să fiarbă, turnați oțetul și amestecați. Apoi puneți atent vinetele tăiate, acoperiți cratița cu capac și fierbeți legumele până apa va clocoti. Apoi fierbeți fără capac timp de aproximativ 7 minute. E important să nu fierbeți legumele prea mult timp.
11. Puneți vinetele în strecurătoare și lăsați-le să se scurgă.
12. Încălziți uleiul în tigaie și opriți focul, puneți tigaia într-o parte.
13. Spălați și uscați cratița în care ați fiert vinetele.
14. Împărțiți cantitatea de vinete în 2 părți.
15. Puneți câteva crenguțe de țelină la fundul cratiței și pisați câțiva căței de usturoi.
16. Așezați câteva felii de roșii și bucățile calde de vinete. Acoperiți complet stratul inferior al cratiței cu vinete. Pisați deasupra câțiva căței de usturoi și stropiți legumele cu puțin ulei. Apoi puneți câteva fire de țelină și așezați ardeii grași, ceapa și ardeiul iute. Puneți deasupra câteva felii de roșii.
17. Puneți al doilea strat de vinete la fel ca prima dată. Așezați-le una lângă alta. Pisați deasupra o căpățână de usturoi și stropiți vinetele cu ulei.
18. Repetați straturile de legume: țelina, ardeii grași, ardeiul iute, ceapa și roșiile. Așezați toate legumele care au rămas și pisați usturoiul. Stropiți legumele cu uleiul rămas.
19. Acoperiți cratița cu o farfurie și puneți deasupra o greutate. Lăsați cratița să stea la temperatura camerei timp de o zi, apoi dați-o la loc rece: frigider sau pivniță.
20. După o zi puteți muta vinetele în borcane (pentru comoditate) și puneți-le la loc răcoros.
Priviți modul de preparare mai detaliat în videoclipul de mai jos.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!