Vinete umplute după o rețetă turcească. Cu siguranță, nu am mai servit astfel de vinete vreodată!

Din nou despre vinete – una dintre legumele pe care le îndrăgește toată lumea. Vă prezentăm astăzi o rețetă celebră, din bucătăria turcească – ”vinete umplute cu legume și carne tocată, la cuptor”. Deliciul se prepară simplu, dar desăvârșește minunatul gust al vinetelor. O rețetă nemaipomenit de savuroasă și nu în ultimul rând apetisantă și consistentă. Vă invităm să descoperiți secretul acestui deliciu.

INGREDIENTE 

– 3 vinete

– 2 cepe

– 250 g carne tocată de vită

– 1 ardei dulce

– 2 căței de usturoi

– 2 roșii

– pătrunjel după gust

– 4 linguri de ulei vegetal

– 30 ml de apă

– 1 linguriță de coriandru

– sare

– piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Spălați vinetele și scurtați codița. Tăiați vinetele pe mijloc, păstrând distanța de 1-1,5 cm de la bază. Coaja se curăță de-a lungul, în fâșii late, alternând cu porțiuni pe care se păstrează coaja, obținând un aspect vărgat.

2. Frecați bine vinetele cu sare și lăsați-le pentru 10 minute. Presați ușor vinetele, apoi uscați-le bine cu șervețele de bucătărie.

3. Ungeți o formă de copt cu ulei vegetal. Ungeți fiecare vânătă cu ulei vegetal. Aranjați vinetele în forma de copt. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru 20 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

4. Curățați ceapa și tăiați-o cuburi. Prăjiți ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei. Adăugați carnea tocată, amestecați ingredientele și mai prăjiți puțin.

5. Spălați ardeiul dulce, îndepărtați cotorul cu semințe și tăiați-l cuburi. Adăugați ardeiul dulce în tigaia cu carnea tocată și ceapă. Potriviți cu sare, coriandru și piper negru măcinat. Amestecați și mai prăjiți puțin ingredientele. Adăugați usturoiul presat și prăjiți umplutura timp de încă 30 de secunde. Închideți focul.

6. Spălați și tăiați pătrunjelul mărunt. Adăugați-l în tigaia cu umplutură și amestecați.

7. Spălați roșiile și crestați-le ușor. Opăriți-le și lăsați-le pentru 3-5 minute. Decojiți roșiile și dați-le prin răzătoarea mare. Potriviți cu sare și piper negru măcinat, adăugați apă (30 ml) și amestecați.

8. Umpleți vinetele cu umplutură și puneți-le în forma de copt. Aranjați frumos pe fiecare vânătă cu umplutură câte două felii de roșii și o felie de ardei dulce. Turnați sosul de roșii în forma de copt.

9. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 190°C, pentru 20-30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

10. Aranjați vinetele umplute pe un platou și decorați-le cu pătrunjel.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1