Zacuscă din roșii și ardei pentru iarnă – fără oțet, o rețetă foarte populară de la gospodinele anilor `80!

Dacă vrei sa simți gustul verii întregul an, începe să pregătești cele mai bune conserve. Vă prezentăm o rețetă de cea mai delicioasă zacuscă din roșii și ardei grași, pentru iarnă. Este o conservă specială, ce nu trebuie să lipsească din pivnița dvs. Zacusca din roșii are un gust uimitor și o aromă irezistibilă. Aceasta se prepara de toate gospodinele prin anii `80, deoarece este absolut fascinantă. Este un sos universal pentru toate felurile de mâncare din carne, pește sau garnitura preferată.

INGREDIENTE

– 5 kg de roșii

– 3-4 ardei uiți

– 2 legături de coriandru

– 3 morcovi

– 2,5 linguri de sare

– 2,5 kg de ardei grași

– 2 legături de mărar

– 3 legături de pătrunjel

– 1 pahar de ulei vegetal

– 20 căței de usturoi

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Spălați roșiile, tăiați-le în jumătate și dați-le prin mașina de tocat carne.

2. Alegeți o cratiță cu fundul gros și turnați în aceasta roșiile tocate. Puneți cratița pe foc și aduceți-o până la fierbere. Fierbeți timp de 1 oră.

3. Curățați și spălați ardeii grași. Îndepărtați cotorul cu semințe și dați-i prin mașina de tocat carne.

4. Spălați și curățați ardeii iuți. Îndepărtați cotorul (semințele le folosim). Dați-i prin mașina de tocat carne.

5. Spălați și curățați morcovul. Dați-l prin răzătoarea mică.

6. Adăugați ardeii și morcovul în cratița cu roșii. Fierbeți timp de 25 de minute.

7. Dați prin răzătoarea mică usturoiul și tocați verdeața. Adaugați-le în cratiță și fierbeți timp de 8-10 minute. Cu două minute înainte de a opri focul, adaugați în cratiță uleiul și sarea. Amestecați.

8. Turnați zacusca în borcane sterilizate și închideți-le cu capace. Aranjați borcanele cu susul în jos și acoperiți-le cu o plapumă. Lăsați să se răcească. Păstrați-le în cămară sau pivniță.

Notă: Periodic, amestecați compoziția în timpul fierberii, cu o spatulă din lemn. Dacă doriți să preparați zacusca pentru o singură masă, folosiți doar o jumătate din cantitatea ingredientelor indicate mai sus. La dorință, completați zacusca cu frunză de dafin, ienibahar, cuișoare sau coriandru. Dacă doriți o zacuscă mai puțin picantă, nu folosiți semințele ardeiului iute.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1