Zacuscă din vinete pentru iarnă. O rețetă de succes din anii ’70.

Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă delicioasă de zacuscă de vinete pentru iarnă, care a trecut testul timpului. Veți îndrăgi această rețetă pentru că se prepară extrem de rapid și ușor și are un gust fenomenal. Zacusca se păstrează foarte bine în borcan, nu conține oțet, are un gust apetisant și savuros. Iarna veți savura cu poftă această gustare picantă, amintindu-vă de vară.

INGREDIENTE

-2.5 kg de vinete

-1.5 kg de roșii

-1 kg de cepe

-800 g de morcovi

-700 g de ardei grași

-100 g de usturoi

-1 lingură de piper negru

-1-2 linguri de zahăr

-1 lingură de sare

-ulei

-ardei iute la dorință

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Tăiați vinetele cuburi, presărați-le cu sare și lăsați-le să stea timp de aproximativ 30 de minute, ca să lase sucul amar.

2. Tăiați cepele și ardeii grași mărunt. Dați morcovii prin răzătoarea mare, tăiați roșiile bucățele.

3. Prăjiți ceapa până se va rumeni, apoi adăugați ardeii grași și morcovii și amestecați bine. Înăbușiți legumele timp de aproximativ 15 minute, apoi adăugați roșiile și prăjiți-le împreună. Adăugați un pic de sare și piper. Înăbușiți timp de 20 de minute, apoi puneți legumele prăjite într-un bol. Puneți aceeași tigaie la foc, adăugați ulei și puneți vinetele spălate sub un jet de apă rece, prăjiți-le timp de 20-30 de minute și puneți-le în bolul cu legume. Amestecați bine.

4. Puneți legumele la foc mic și înăbușiți-le timp de 40-45 de minute. Adăugați la sfârșit: zahărul, sarea, piperul și usturoiul pisat. Amestecați zacusca în mod regulat, ca să nu se ardă.

5. Între timp sterilizați borcanele și capacele. Turnați zacusca fierbinte în borcane și capsați-le.

6. Secretul principal al păstrării fără oțet e că zacusca trebuie să fie fierbinte înainte de capsarea borcanelor.

7. Întoarceți borcanele cu susul în jos, acoperiți-le cu o plapumă și lăsați-le să se răcească complet. Zacusca este gata.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1