Zacuscă picantă de dovlecei – o rețetă unică, moștenită de la bunica!

Vă prezentăm o rețetă de zacuscă delicioasă de vinete. Aceasta se prepară simplu, din cele mai accesibile ingrediente. În rezultat obțineți un deliciu deosebit de apetisant și aromat, cu gust intens și puțin picant. Este perfectă pentru a fi servită în calitate de o gustare sau ca garnitură pentru felurile de mâncare cu carne. Bucurați-i pe cei dragi cu un plus de aromă și vitamine în perioada sezonului rece.

INGREDIENTE

– 4 kg de dovlecei

– 2 kg de ardei grași

– 1 kg de morcov

– 1 kg de ceapă

– 2 linguri de sare

– 350 g de maioneză cu nivel ridicat de grăsime

– 230 g de zahăr

– 230 ml ulei de floarea soarelui

– 500 g pastă de roșii

– 1 linguriță frunză de dafin măcinată

– 1 linguriță de acid citric

– verdeață (la dorință)

– piper negru măcinat după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați dovleceii și tăiați-i capetele. Spălați și curățați ardeii grași. Îndepărtați cotorul cu semințe.

2. Dați dovleceii și ardeii prin mașina de tocat carne. Turnați amestecul obținut într-un vas de mărimea potrivită și puneți-l pe foc.

3. Când legumele vor începe să fiarbă, faceți focul mic și fierbeți-le, amestecând cât mai des, timp de 2 ore.

4. Curățați ceapa și morcovul. Dați-le prin mașina de tocat carne și adăugați-le în vasul cu dovlecei. Împreună cu ceapa și morcovul, adăugați sarea, maioneza, zahărul, uleiul, pasta de roșii și condimentele. Amestecați. Dacă doriți să adăugați verdeață, spălați-o și lăsați-o să se usuce. Tocați-o mărunt și adăugați-o la legume, când acestea vor începe să fiarbă.

5. Sterilizați borcanele și capacele. Când zacusca de dovlecei va fi de consistența smântânii, faceți focul mic și umpleți borcanele, folosind o lingură sterilizată.

6. Acoperiți borcanele cu capace (nu le închideți) și pasteurizați-le într-o cratiță cu apă (nivelul apei din cratiță trebuie să ajungă până la mijlocul borcanelor). Pasteurizați borcanele cu zacuscă timp de 60 de minute. Pentru a evita spargerea borcanelor, așterneți pe fundul cratiței cu un prosop mai gros.

7. Scoateți borcanele din cratiță și închideți-le cu capace. Întoarceți borcanele cu susul în jos și acoperiți-le cu o plapumă. Lăsați zacusca să se răcească sub plapumă.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!